Ponthatárhúzás – Kihirdették a Felsőoktatási képzések ponthatárait

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárait. Idén 121 ezren izgultak mielőtt megtudták, hogy felvételt nyertek-e az általuk választott képzésre.

Szerda este nyolc órakor hirdették ki a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárait. Először a Felvi.hu-n voltak láthatóak az eredmények. Közel 121 ezer diáknak érkezett SMS a telefonjára, melyből megtudhatta felvették-e az általa választott szeptemberben induló alap-, osztatlan-, vagy mesterképzésre. A Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatára idén is volt jelentkező, azonban mégsem indították el a mérnökinformatikus képzést.

„A képzést bizonyos meghatározott minimum létszám esetén indítja el csak az egyetem és sajnos nem volt annyi jelentkező, hogy ez a létszám összejöjjön. Viszont a Miskolci Egyetem telephelyén ez a képzés elindult, tehát a jelentkezők amennyiben szeretnének erre a képzésre bekerülni, akkor a miskolci képzési helyre tudnak jelentkezni.” - mondta Dr. Ádám Zoltán, a Miskolci Egyetem beiskolázási és oktatásszervezési igazgatója

Sokan részesítik előnyben a könnyen megközelíthető egyetemeket. Balogh Dorottya a Miskolci Egyetem mellett tette le voksát.

„Voltam már ott többször is, nagyon tetszett ahogy kinéz az épület, hogy modern. A kollégium is nagyon szép ott is voltam már bent. Tiszta és rendezett minden. Úgy tudom sok a lehetőség a karokon belül is, ez tetszett meg nekem. Vegyészmérnöki szakra jelentkeztem és oda vettek fel, ezt írtam be első helyre.” - mondta Balogh Dorottya

Eke Eszter és fia is a közeli Egert választotta. Mindketten az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem mellett döntöttek. Mester testnevelő tanár, illetve labdarúgó szakedző szakra nyertek felvételt. Az eredményekről tegnap Egerben a pontváróbulin értesültek.

„Jó hangulatú volt az egész rendezvény, koncertekkel, programokkal és sátrakkal vártak minket a szervezők. Lehetett érdeklődni gólyatáborok felől és kollégiumi elhelyezések iránt. Igazából bármilyen kérdés merült fel bennünk végig lehetett járni a sátrakat és választ kaptunk mindenre. Nyolc órakor vetítették ki a pontokat és már abban a pillanatban érkeztek az SMS-ek a telefonjainkra. Igazából teljesen egy időben értesültünk arról, hogy mindketten felvételt nyertünk.” - nyilatkozta Eke Eszter

A legtöbb egyetemen csökkentek a ponthatárok a tavalyi évhez képest. Például a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi karára tavaly 444 pont kellett, most pedig 424 is elég volt. Azok akik nem nyertek felvételt egyik felsőoktatási intézménybe sem, ne csüggedjenek, hiszen július 30-tól egészen augusztus 7-ig leadhatják jelentkezéseiket a pótfelvételi eljárás keretében.

(forrás)