Elkezdődött az őzek násza, nem árt ha fokozottan figyelünk az utakon.

Elkezdődött az őzek násza, amely egészen augusztus közepéig is eltarthat. Városunk és környéke sok erdős résszel bővelkedik, így ajánlott a megszokottnál jóval körültekintőbben közlekedni.

Fényes nappal az úton szaladnak át ezek az őzek egy tavaly augusztusban készült felvételen. A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy vezessenek óvatosan, mert bárhol előfordulhatnak vadak a közutakon, főleg a mezőgazdasági területek és erdők mentén. A veszélyt jelző táblák után érdemes lassabban és körültekintőben haladni.

„A vadásztársaságok jelzése alapján a közút kezelő társaságok kihelyezik ezeket a táblákat. Itt mindenképpen fokozott óvatossággal, figyelmesen kell közlekedni. Azokban az időszakokban, amelyekben számítani lehet a vadak előfordulására az útszakaszon, kifejeztetetten figyelmesen, még inkább csökkentett sebességgel haladjanak mert adott esetben a kárrendezés elég problémás, ha egy ilyen vad kár következik be a gépjárműben.” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti osztályának vezetője

Az autóvezetőnek sok esetben nem csak a gépjárműben keletkezett kárt kell megfizetni. Amennyiben felelősek vagyunk az ütközésben, akkor az állat eszmei értékét, azaz háromszázezer forintot is meg kell térítenünk az érintett vadásztársaság felé.


„Az őzek nászát lényegében üzekedésnek is hívják vadásznyelven. Ezt a főidőszakot júliustól augusztusig tekinthetjük, és ugye ezt az időszakot fedi le. A későbbiekben a szarvasbőgésé, illetve a szarvasok párzásáé lesz majd a főszerep, ez pedig a szeptemberi időszaktól lesz esedékes.” - mondta Tölgyesi Gergő, az Eger Erdő Zrt. Szilvásváradi Erdészetének erdei iskola vezetője, erdei iskola vezető

Érdemes észben tartani, hogy ebben az időszakban a vadak semmilyen külső tényezőt nem vesznek figyelembe az üzekedés során, ezáltal egy apró figyelmetlenség is nagy veszélyforrást jelenthet a közlekedőkre. Ha mégis találkoznánk vadakkal lakott területen kívül, éjszaka a távolsági fényszórót kapcsoljuk le, lassítsunk és várjuk meg hogy elhagyják az úttestet.

(forrás)