Irritáció, szürke hályog, gyulladás – Nyáron kiemelten fontos szemünk védelme
Egészség
2024. júl. 23.

Irritáció, szürke hályog, gyulladás – Nyáron kiemelten fontos szemünk védelme

A nyári időszakban igen fontos szemünk védelme. Viseljünk UV szűrős napszemüveget, fogyasszunk sok folyadékot és használjunk műkönnyet, ha szükséges.

A szemünk az egyik legféltettebb és legösszetettebb érzékszervünk. Látásunk az életkor előrehaladtával folyamatosan romlik, ez a folyamat elkerülhetetlen. Preventív szemlélettel azonban megelőzhetjük a súlyos betegségek kialakulását. A nyári hónapok a pihenés és feltöltődés időszakát jelentik, pár alapvető szabály betartásával sokat tehetünk szemünk egészségéért.

„Vannak olyanok, amelyek évszaktól függetlenül folyamatosan jelentkeznek, különféle allergiás, szemszárazsággal, fertőzéssel összefüggő problémák, viszont vannak olyanok, amik a nyári időszakban jellemzőbben előfordulnak. A szem kötőhártyájának gyulladási folyamata ez. Nem feltétlenül csak fertőzéses eredetű, de létezik fertőzéses eredetű fertőzés. Baktériumok, vírusok okozzák ezt jellemzően” - mondta dr. Szűcs Tamás, a Kamilla Gyógyszertár gyógyszerésze.

A szemet ért napsugárzás UV-tartománya károsítja a szöveteket. A szabadban mindig viseljünk UV-szűrővel ellátott napszemüveget, szemüveget vagy kontaktlencsét. Ezeknek a használatával megelőzhetjük olyan betegségek kialakulását, mint a szürke- és kúszóhályog vagy a kötő- és szaruhártya-gyulladás.

A medencék fertőtlenítésére klórt használnak a szakemberek, ez azonban irritációt okozhat, melynek tünetei például a szúró, égő érzés és szemfehérje pirosodás. Ha a strandon túl klórosnak érezzük a vizet, semmiképp ne nyissuk ki szemünket a víz alatt. Amikor csak tehetjük viseljünk úszószemüveget.

„Én nyáron szemüveget használok. Mindenféleképpen ezt javaslom mindenkinek. Lehet venni olcsóbb és drágább napszemüveget is, de nem mindig a drágább a legjobb. Úgyhogy én ezt szoktam használni, meg időnként szemcseppet is használok” - nyilatkozta Dancsok Tamás.

A légkondicionálók, ventilátorok száraz levegője igen nagy megterhelést jelent a szemnek. Klimatizált helyiségben dolgozóknak érdemes beszerezni egy párásítót, illetve használjunk gyógyszertárban vény nélkül kapható műkönnyet, szemspray-t.

„Napszemüveget főképpen azért használok, mert motorral járok, a bogarak végett, hogy ne menjen a szemembe a bogár. Meg a napfény persze, az UV kikezdi az ember szemét, de nem használok semmilyen szert. Szemüveget igen” - tette hozzá Székely Dezső.

A szem 98%-a víz, így látószervünk egészségéhez elengedhetetlen a megfelelő hidratálás. Ha ezeket a tippeket betartjuk, nyugodtan élvezhetjük a nyaralást, anélkül hogy aggódnunk kellene szemeink épségéért.