Tárgyalt a bizottság
Önkormányzat
2021. okt. 26.

Tárgyalt a bizottság

Az önkormányzat 2021. évi költségvetési rendeletének módosításáról, ingatlanok térítésmentes átvételéről is tárgyalt a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság ma délelőtt a Városháza tanácstermében.

A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elsőként azokat a pontokat tárgyalta, amelyeket a testületi ülésre javasolnak. Többek között szó esett az önkormányzat 2021. évi költségvetési rendeletének módosításáról is. Dr. Csuzda Gábor megjegyezte, hogy nőtt a feladatalapú támogatás és az iparűzési adó bevétele is, ezáltal magasabb összeggel gazdálkodhatnak, mint amivel terveztek. Ezt követően pedig felvetette a költségcsökkentés miatt történő intézményi átszervezéseket. Úgy véli, nem sikerült az eredeti célnak eleget tenni. Az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Bukovinszky Zsolt szemléltette a plusz források szükségességének indokát. Ezt követően Kiss Sándor, a bizottság elnöke kívánta bővíteni a keretet a Marosi István Városi Sportcsarnok részére.

„Teljes felújításra nemcsak az épület belső része került, hanem a külső része is. Van egy olyan gond, amit az ügyvezető igazgató jelzett. Probléma van az esővíz elvezetéssel. Nem a tetőszerkezet, hanem önmagában az esővíznek a vascsövei úgy el vannak rozsdásodva, hogy folyik a víz és ázik a sportcsarnok épülete. Én azt gondolom, hogy ha egyszer már több száz millió forint került az épület felújítására, akkor nem szabadna hagyni, hogy egy ilyen dolog miatt az állapot romoljon” - hangsúlyozta Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

A bizottság tagjai elfogadták a javaslatot. Az ülésen az Ózdi Távhőtermelő és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Halász Sándor is felszólalt, aki a gáz drágulásáról beszélt. Jelenleg magasabb összegért vásárolják, mint ahogy eladják, ezért elkezdenek dolgozni az árszabályozáson. Kijelentette, hogy nem szeretnék a lakókra terhelni, mert az jelentős emeléssel járna. Ezt követően a bizottsági napirendi pontok következtek. Dr. Csuzda Gábor, területi képviselő az ingatlanok térítésmentes átvételénél fejezte ki aggodalmát. Úgy vélte, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói így is le vannak terhelve, és egyébként sem lenne jövedelmező ezeknek a feladatoknak az átvállalása.

„Arra apellálunk, hogy majd itt ezeket az ingatlanokat értékesíteni tudjuk, mint üres telket, szerintem felelőtlenség lenne. Az pedig a többi területi képviselővel szemben igazságtalan, hogy most ezt befogadjuk, de mondjuk a következőnél meghúzzuk a vonalat, hogy ezt a folyamatot ne indítsuk el. Tehát még egyszer mondom, ha van konkrét cél az ingatlannal, akkor tudom támogatni ezt az előterjesztést, ha nincs, akkor én azt mondom, hogy ez most egy felelőtlen döntés lenne” - tette hozzá dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

Dr. Almási Csaba jegyző elmondta, hogy egy közfoglalkoztatási program keretében gondoznák ezeket a térítésmentesen átvállalt területeket, azonban ha ez nem valósulna meg, átgondolják a koncepciót. Kiss Sándor, bizottsági elnökkel együtt úgy vélték, hogy a város látképének javítása és az itt élők érdekében ezt a feladatot akkor is át kell vállalni, ha nem jövedelmező. A napirendi javaslatokat elfogadták.