Hunnia tábor a strandon
Szabadidő
2024. júl. 9.

Hunnia tábor a strandon

Agyagozás, fafaragás és kosárfonás várta a gyerekeket a Hunnia táborban. A sátrak alatt különféle hagyományőrző mesterségekkel ismerkedtek meg a résztvevők.

Az agyagozás fortélyait tanulta az egyik lány a Hunnia Gyermekei Kézműves Táborban. Madarak, gombák és többféle tál is készült a korongon. A sátrak alatt különféle hagyományőrző mesterségekkel ismerkedtek meg a fiatalok.

„Én eddig még csak táncoltam, de mindenféleképpen ki szeretném próbálni a nemezelést és a kosárfonást, ami most jött úgymond divatba. Tegnap este is nagyon tetszett a számháború, nagyon izgalmas volt és ez a sátrazás is nagyon tetszik. Jó, hogy így együtt van a csapat, összedolgozunk és tényleg nagyon jó. Nem tudom, hogy ma milyen játék lesz, de tuti az is nagyon jó lesz” - nyilatkozta Hüvelyes-Solymosi Ajsa.

A nagy melegben próbált mindenki árnyékos helyre húzódni. A kézműves foglalkozásokat, mint az agyagozást, a bőrözést, a fafaragást és még sok más tevékenységet a pavilonok alatt próbálhatták ki a gyerekek. Újdonságnak számít például a bútorfestés is. Az egyhetes tábor egyik célja az, hogy a közösséget összekovácsolja.

„Vannak visszajáró gyerekeink, ez nekünk nagyon nagy visszajelzés, hogy jól érzik magukat. Vannak új gyerkőcök, akik szerintem fél órán, egy órán belül beilleszkednek. Megtalálják saját magukat, barátokat szereznek, beülnek gyöngyözni, beülnek szalagrózsát hajtogatni, tehát egyszerűen jó látni” - mondta Balog Zoltán, táborvezető.

A szervezők az oktatókkal jó kapcsolatot ápolnak. Már barátként járnak vissza ők is a táborba. A kézműves foglalkozások mellett a néptánc is helyet kapott. A fiatalok egy színpadon gyakoroltak és tanulták a lépéseket. A táborozóknak volt lehetősége íjászkodni és kártyázni is, esténként pedig játékokon vehettek részt. A tábor kilenc éve indult útjára. Csóka Vilmos például nyolcadik éve van itt, ebből két éve már oktatóként van jelen.

„Lehetőségem volt arra, hogy a Szabad Szombat Táncegyüttes utánpótlás csapatához csatlakozzak táncosként és akkor, amikor ott táncoltam, akkor kezdődött a tábor. Nagyon megtetszett nekem a hagyományőrzés, főleg a bőrözés. Szeretek ezzel foglalkozni otthon is. Ez fogott meg nagyon” - fogalmazott Csóka Vilmos, oktató.

A résztvevők az élményen kívül emlékekkel is gazdagodnak, hiszen az általuk készített tárgyakat magukkal is vihetik. A Hunnia Gyermekei Íjász és Hagyományőrző Egyesület képviselői jövőre is szeretnék megszervezni a programot.