A biztonsági öv életet menthetett volna – Halálos baleset történt Putnok és Dubicsány között
Rendőrség
2024. júl. 1.

A biztonsági öv életet menthetett volna – Halálos baleset történt Putnok és Dubicsány között

Halálos baleset történt tegnap a 26-os főúton, Putnok és Dubicsány között. Az ütközésben ketten életüket vesztették, a sérülteket kórházba szállították.

Mécsesek pislákolnak a 26-os főút mentén, kis virágkoszorú a gyertya mellett. A helyszínelés nyomai jól látszódnak az úttesten. Tegnap rövid időn belül két baleset is történt a Putnokot Dubicsánnyal összekötő szakaszon. A második tragikus kimenetellel végződött, két halálos áldozatot követelt az ütközés. Két személyautó ment egymásnak fél frontálisan. A szlovák rendszámú Audiban négyen utaztak, a jármű háromszor fordult át a tetején, míg végül saját kerekein állt meg. A balesetben érintett szabályosan haladó Mercedesben anya és négy éves kislánya utazott, őket kórházba szállították könnyebb sérülésekkel.

„Tegnap a kora délutáni órákban riasztották az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságot. Kollégáim kettő darab gépjárműfecskendővel, illetve egy műszaki mentővel vonultak a Putnok és Dubicsány közti főútvonal szakaszra. A jelzett helyen kettő személygépkocsi fél frontálisan ütközött. Az eset során kollégáim áramtalanították az autókat, illetve a helyszín biztosításában segítettek a rendőr és mentős kollégáknak” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Az utasok az Audiból kizuhantak, vélhetően egyikük sem volt bekötve. A biztonsági öv használata nagyban növelte volna az életbenmaradás esélyeit, ugyanis komoly erőhatások lépnek fel a gépjárműben, amikor ütközés történik.

„Nem képes az ember saját erejéből megtartani magát az üléspozícióban. Előfordulhat, hogy az esésből, ütközésből vagy borulásból olyan sérüléseket szenved a gépjárműben maradt vezető, illetve utas, amelyek nagyon súlyosak lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy az üvegfelületen megvan a lehetősége annak, hogy az ütközés következtében az előrelendülő test adott esetben elhagyja a gépjárművet, tehát kiesik az utas. Ennek eredményeként nyilván logikus milyen súlyos sérülések következhetnek be” - tette hozzá Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Az esethez mentőhelikopter és több mentőautó is érkezett. Órákra lezárták az érintett útszakaszt, a helyszínelés idején a forgalmat Sajóvelezd irányába terelték. A rendőrség büntető eljárás keretében vizsgálja a baleset pontos körülményeit.