Gyógyítás és alázat – A Semmelweis-napot ünnepelték az Ózdi Almási Balogh Pál Kórház dolgozói
Város
2024. júl. 1.

Gyógyítás és alázat – A Semmelweis-napot ünnepelték az Ózdi Almási Balogh Pál Kórház dolgozói

Önkormányzati kitüntetéseket, kórházi elismeréseket adtak át Semmelweis-nap alkalmából az Ózdi Almási Balogh Pál Kórház kertjében rendezett ünnepségen.

A Semmelweis-nap a magyar egészségügy ünnepe. Minden évben július elsején az anyák megmentőjére emlékezünk. Oklevelek az asztalon, virágcsokrok a kosárban. Idén az Ózdi Almási Balogh Pál Kórház kertje adott otthont a Semmelweis-napi rendezvénynek. Az eseményt dr. Bélteczki János, az intézmény főigazgatója nyitotta meg. Beszédében szó volt a születés és halál misztériumáról, és az egészségügyben dolgozók munkájának fontosságáról.

„Ez nap a hálaadás és a köszönet napja. Én is innen mindenkinek, minden kollégámnak – mint ahogy kilenc éve már minden egyes évben – megköszönöm az együttműködést és a munkát. Megkérek mindenkit aki teheti, azért mert ennek a misztériumnak a hordozója, hogy tegyen meg mindent napjainkban, hogy ez a misztérium a többi ember számára is felfogható és hordozható legyen” - mondta dr. Bélteczki János, az Ózdi Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere is köszöntötte a meghívott vendégeket, majd méltatta Semmelweis Ignác életét, munkásságának jelentőségét.

„Bízom benne, hogy a jövőben minél kevesebbet kell küzdenünk, azért már megerősödtünk mindannyian. Főként önök, akik a hátukon viszik az ózdi egészségügyet, annak minden nehézségével és minden szépségével is. Hiszen hatalmas élmény lehet az, amikor közrejátszanak abban, hogy egy új élet megszülessen. Hatalmas élmény lehet az, amikor közrejátszanak abban, hogy valaki a betegségéből felgyógyulva távozhasson” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Ünnepi műsorral folytatódott a program. Először az Ózdi Gyöngyvirág Néptánc Egyesület kis táncosainak előadását láthatták a vendégek, majd énekes produkció következett. A kulturális blokk után átadták az elismeréseket. Janiczak Dávid polgármester önkormányzati kitüntetést adományozott dr. Selmeci Tímea belgyógyász szakorvosnak, dr. Bikov Oleg Mihajlovics belgyógyász, diabetológusnak, Bodor Tibor betegszállítónak és Szendrey Gábor műtősegédnek, példamutató, lelkiismeretes, több évtizedes kiemelkedő munkájukért.

A 2013-ban indított vándorplakettet, mellyel elismerik az intézet egy kollektívájának munkáját, ebben az évben a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály csapata nyerte el. Az Almási Balogh Pál Kórházért Díjat 2021-ben alapították. Ezt olyan magánszemélynek vagy szervezetnek ítélik oda, akik kimagaslóan sokat tettek az ózdi kórházért. Idén a Humanitás Szociális Alapítvány képviselője vehette át az elismerést.

„Nagyon-nagyon hálásak vagyunk ezért a díjért. Nagyon sok kórházat támogat az alapítványunk, de ilyen szintű kitüntetésben még most először van részünk. Nagyon köszönjük szépen a kórház vezetésnek” - nyilatkozta dr. Nagy Krisztina, a Humanitás Szociális Alapítvány titkára, kuratóriumi tagja.

A Semmelweis-napi programon finom ételekkel vendégelték meg a meghívottakat. Az esemény kötetlen beszélgetéssel zárult.