Zenei oktatás az Apáczaiban
Oktatás
2024. jún. 21.

Zenei oktatás az Apáczaiban

A Mindenki szívében van egy dallam című pályázat keretében oktatja zenére a diákokat Berki Lajos, a Kék Sirály Zenei Egyesület elnöke az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolában.

Berki Lajos, a Kék Sirály Zenei Egyesület elnöke oktatja a diákokat az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolában. A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság több éve kiírja a Mindenki szívében van egy dallam című pályázatot. Az egyesület már évek óta elnyeri ezt.

„Ez gyakorlatilag arról szól, hogy itt Ózdon, illetve a térségben hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású gyerekeket próbálnak a zenei nevelés segítségével felzárkóztatni. Ez a zenei nevelés kapcsolódik egyébként egy szociális felméréssel, hiszen a gyerekeknek nemcsak arról szól a programjuk, hogy megtanulnak gitáron vagy dobon játszani, hanem egy picit a program segítségével megpróbálunk belelátni a családi hátterükbe, a tanulásukba, hogy ez egyáltalán hogyan működik, és nyilván akkor járhatnak a programba, ha a háttérmunka is megfelelő” - emelte ki Szaka Attila, projektfelelős.

A gyerekek nagyon élvezik az órákat. Nagy erőkkel készülnek a tanévzáró ünnepségre is.

„Szeretünk ide járni. A tanévzárón a Kis kece lányomat és a Cigány himnuszt akarjuk eljátszani. Lajos bácsitól nagyon sokat tanultunk, már ide járunk régóta. Szeretek itt lenni, többen vagyunk és ez így jó” - nyilatkozta Berki Brájen.

Berki Lajos több csoportban oktatja a fiatalokat. Azt mondja szívesen jönnek hozzá és ő is nagy örömmel foglalkozik velük.

„Gyakorlatilag 10-12 gyerekkel foglalkozok már évek óta. Ezeknek a gyerekeknek a tehetségüket szeretném kibontakoztatni, hisz nekik más lehetőségük nem nagyon van ezen kívül. A roma gyerekek a sport és a zene területén kimagasló eredményeket érnek el. Nekem már eltökélt szándékom volt régóta, hogy a hátrányos helyzetű roma gyerekeket fogom zenére oktatni. Valamilyen alapot adok nekik ahhoz, hogy ha zenei pályára lépnek, akkor egy kis alappal rendelkezzenek” - mondta Berki Lajos, a Kék Sirály Zenei Egyesület elnöke.

Akkordok, hangnemek és teljes zenék is az órai anyag részét képezik. Lajos azt mondja, jól állnak hozzá a diákok, szófogadóak és lelkiismeretesen gyakorolnak. Az iskola már több éve működik együtt az egyesülettel.

„Az idei tanévben is lehetőség nyílt a zenei oktatás kibővítésére. Gyermekeink amúgy is nagyon szeretik a művészeti ágakkal kapcsolatos tevékenységeket, így nagyon jól be tudott kapcsolódni az egyesület a tanórán kívüli tevékenységeink hasznos eltöltésébe” - hangsúlyozta Pénzesné Barta Krisztina, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola igazgatója.

A projekt hamarosan lezárul, de a jövőben is szeretnék tovább folytatni, mert fontosnak tartják a roma hagyományok ápolását, továbbadását a fiatalok segítségével.