Megkezdődtek a 2024. évi önkormányzati és európai parlamenti választások
Hírek
2024. jún. 9.

Megkezdődtek a 2024. évi önkormányzati és európai parlamenti választások

Reggel hat órakor elkezdődött a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választás. Ózdon harminchét szavazókörben járulhatnak az urnák elé a választópolgárok.

Csendes esőre ébredtünk vasárnap. Pontban reggel hat órakor Ózdon is megnyitották a szavazóköröket. Az Újváros Téri Általános Iskolába is megérkezett az első szavazó, akinek először aláírásával hitelesítenie kellett az urnákat. Ezeket a jogszabályi előírásnak megfelelően az ő jelenlétében le is zárták úgy, hogy azokból csak a pecsét feltörésével lehessen szavalólapot kiszedni.

„A nyitásnál minden rendben volt. Itt volt hat órára az első szavazó. Az urnákat lezártuk, beletettük az ellenőrzőlapot és megtörtént az első szavazás. Problémamentes volt” - tette hozzá Cseh-Simon Miklós, a 11. szavazókör szavazatszámláló bizottság elnökhelyettese.

Babik Gézáné elmondta, hogy ma érkeztek a dédunokái, ezért is jött ilyen korán.

„Hát korán kelő vagyok, már idős vagyok. Nyolcvanegy éves” - nyilatkozta Babik Gézáné.

A szitáló eső és a korai időpont ellenére is sokan érkeztek a szavazókörökbe. Volt, aki még a vasárnapi ebéd elkészítése előtt kívánt élni állampolgári jogával, mások munkából jövet vagy épp munkába menet ugrottak be a szavazni.

„Én ötven év óta minden reggel öt órakor felkelek. Elrendezem a feladatokat, beágyazás, mosakodás és utána már kezdem a reggelit” - mondta Kerékgyártó Mihály Lajos.

A reggel voksolók egy kérdésben mind egyetértettek. Mindannyian fontosnak érezték, hogy lehetőségeikhez mérten részt vegyenek a város sorsának alakításában.

„Azért, hogy ne csak egymás közti beszélgetésekben nyilvánuljon meg a véleményünk, hanem valamit tegyünk is, a saját elgondolásaink alapján az országunkért, a városunkért, a megyénkért és fejezzük ki a véleményünket egy határozott döntéssel” - hangsúlyozta Kujbus-Forgács Ilona.

Az urna elé járulók ma több szavazólapot is kaptak a kezükbe. Ezeken különböző színjelzések mutatják, hogy melyik lapon miről dönthetnek a polgárok.

„A teljesen szegély nélküli szavazólapon a helyi önkormányzati képviselőket tudjuk kiválasztani. Mellette a sárga szegélyű, ott a polgármesterre szavazunk, a szürke szegélyű lapon a vármegyei közgyűlés tagjait választhatjuk meg, a kék szegélyesen az EP képviselőkre szavazhatunk. Egy teljesen zöld színű szavazólap, a mindegyiktől eltérőben pedig a nemzetiségieket tudjuk megválasztani” - emelte ki Garda Benjámin, a 11. szavazókör elnöke.

Az idei évben a helyi és nemzetiségi önkormányzati szavazáson túl egy európai parlamenti választás is zajlott. Ez utóbbin arról dönthettünk, hogy ki képviselje Magyarországot az Európai Parlamentben. Erről országos pártlistán szavazhattunk. Magyarország 21 képviselői mandátumát azok között a pártlisták között osztják meg, amelyek megszerzik a voksok legalább öt százalékát. Így nemcsak egyetlen nyertes párt jelöltjei jutnak be, hanem a listát állító pártok arányosan részesülnek a képviselői helyekből. Az EP választást 2024-ben minden Európai Uniós tagállamban megtartják.