Vonatozás, kastélylátogatás, városnézés. Bécsi kiránduláson fejleszthették német tudásukat az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium diákjai
Oktatás
2024. jún. 5.

Vonatozás, kastélylátogatás, városnézés. Bécsi kiránduláson fejleszthették német tudásukat az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium diákjai

Osztrák tanulmányúton vettek részt az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium diákjai. A PASCH iskolahálózat tagjaként most Bécsben gyakorolhatták a német nyelvet.

Az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium 2023 szeptemberében csatlakozott a PASCH Schule hálózathoz. Az országban összesen három városból három iskola része ennek a nemzetközi programnak, ebből az egyik az ózdi intézmény. A Goethe Intézet és a Német Külügyminisztérium szervezésében startolt el a kezdeményezés, melynek célja a német nyelv és kultúra népszerűsítése. A tagiskolák pedagógusai részt vehetnek szakmai továbbképzéseken, a diákoknak szaktantermet alakítanak ki, valamint lehet pályázni és ösztöndíjra jelentkezni.

„A PASCH Schule hálózat keretében hirdettek egy pályázatot, melynek sikeres elnyerését követően tizennégy tanulóval elmehettünk az előző hétvégén Bécsbe, illetve Sopronba. A programunk célja az volt, hogy megismerjék tanulóink egy picikét a hűség városát, illetve a szombati napot pedig Bécsben töltöttük” - mondta Heiling Jolán Katalin, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium projekt koordinátora.

A sikeres pályázatnak köszönhetően két város történelmével is megismerkedhettek a diákok. Az izgalmas vonatút után Sopronban ellátogattak a tűztoronyhoz, illetve sétáltak a városban.

„Én általános iskolába kezdtem el, második osztályba tanulni a német nyelvet. Nagyon jól éreztem magam a kiránduláson, mert nagyon szép helyeket tudtunk megnézni és kipróbálhattam a német tudásomat élesben is” - nyilatkozta Gyetvai Panna, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium tanulója.

A második napon Bécsben a Múzeum Negyedhez metróztak, megnézték többek közt a schönbrunni kastélyt, a Stefansdom-ot, a Prater-t és beülhettek egy igazi nagy múltú étterembe.

„Két éve járok ide a József Attila Gimnáziumba és a kezdő nyelvem a német. Most mivel Ausztriába kimentünk, így kipróbálhattam magam és az én nagy német nyelvtudásomat. Hát nem mondom, hogy olyan sok mindent tudtam kommunikálni. Jött velünk kettő kísérő, aki csak németül beszélt, szóval próbálkoztam azért pár kifejezést megtanulni tőlük. Az én kedvenc helyszínem a kiránduláson az a schönbrunni kastély volt Bécsben” - emelte ki Farkas Dávid, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium tanulója.

A PASCH iskolaprogram keretében három tanuló Berlinbe utazhat a labdarúgó Európa-bajnokságra, ahol közös edzésen és mérkőzéseken is részt vehetnek. Június végén pedig két diák mélyítheti német nyelvtudását egy háromhetes kurzuson.