A trianoni békediktátum aláírására emlékeztek Ózdon

Ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztek a trianoni békediktátum aláírásának száznegyedik évfordulóján. Az eseményt a Trianoni Emlékparkban rendezték.

1920. június 4. A magyar történelem egyik legszomorúbb és legmeghatározóbb napja. Pontban 16 óra 32 perckor hivatalossá vált a trianoni békediktátum, melynek következtében a történelmi Magyarország területe kétharmadával csökkent, és 3,2 millió magyar került a határokon túlra. A megemlékezésen az eső ellenére is sokan összegyűltek. A Himnusz után Janiczak Dávid polgármester mondott beszédet.

„Ma ugyanis hálát is adunk azért az egyedülálló csodáért, hogy mindezt túléltük, nem csak az anyaországban, de az elszakított területek nagy részén is! Száz esztendő elmúltával nem csak van, amire emlékeznünk kell, de vannak, akik emlékeznek is”” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Ezt követően a kulturális műsor kezdődött. Énekelt Kovács Gyuláné, majd Páko Mária és a Mákvirág együttes lépett fel. Szőke Gábor római katolikus plébános áldást mondott.

„Adj nekünk bort, búzát és békességet. Változtasd át a bort a te véreddé, a búzakenyeret a te szent testeddé, a békét a te békéddé, örök örömünkké. Így áldja, óvja és védje nemzetünket az Atya, a Fiú és a Szentlélek” - fogalmazott Szőke Gábor, római katolikus plébános.

Az igehirdetés után ismét egy rövid, zenei blokk következett. Az esemény a megszokottak szerint koszorúzással zárult. Először Ózd Város Önkormányzata nevében Janiczak Dávid polgármester és Zsuponyó Anett alpolgármester helyezték el az emlékezés virágait. Az emlékmű elé járultak a Mi Hazánk Mozgalom Ózdi Alapszervezetének képviselői majd a Recski Szövetség tagjai tisztelegtek az emlékmű előtt. A megemlékezésen szinte minden évben az Easy Wanderers Motoros Baráti Társaság és a Gömöri Motoros Baráti Társaság tagjai is részt vesznek. A program végén a jelenlévők elénekelték a Szózatot és a Székely Himnuszt.

(forrás)