Mozgással, egészséges táplálkozással, motiváló beszélgetésekkel, szűrővizsgálatokkal ünnepelték a Közösségek Hetét az Új Esély Központban
Egészség
2024. máj. 21.

Mozgással, egészséges táplálkozással, motiváló beszélgetésekkel, szűrővizsgálatokkal ünnepelték a Közösségek Hetét az Új Esély Központban

Idén is csatlakozott a Közösségek Hete rendezvénysorozathoz az Új Esély Központ. A sport mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásáról Kótai Mihály világbajnok ökölvívó beszélt.

A Petőfi úton található Új Esély Központban száztíz ellátottal foglalkoznak. A kapuk ma azonban bárki számára nyitva álltak délelőtt tíz órától egészen este hét óráig. Második alkalommal csatlakoztak az országos Közösségek Hete rendezvénysorozathoz. Tavaly a kultúrához kapcsolódott a program, most pedig az egészséges életmód, táplálkozás, sportolás került középpontba.

„Az Ózdi Egészségfejlesztési Irodát meghívtuk, akik ingyenes szűrővizsgálatot végeznek az ellátottak, illetve a lakosság körében, valamint olyan előadásokkal, prevenciós előadásokkal készültünk, amint szintén bővíti ezt a tájékoztatást a lakosság körében” - emelte ki Bobcsák Emese, az Új Esély Központ Ózd nappali ellátás vezetője.

Vércukor, koleszterin, testzsírszázalék mérés. A résztvevők többek között ilyen vizsgálatokon keresztül kaphattak képet jelenlegi egészségi állapotukról. Az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület képviselői egy kis bemelegítő tornával mozgatták át a jelenlévőket, előtte elhangzott a futásról is pár motiváló szó.

„Én már ide járok egy éve ebbe a közösségbe. Nagyon jó nekünk idősebbeknek. Jók a dolgozók hozzánk, jó ez a közösség. Ez a mai nap és mozgás nekem nagyon jó, mert tornázok otthon is” - mondta Berki Dezsőné.

A gondolatot Janiczak Dávid fűzte tovább, aki saját példájából merítkezve tért ki a táplálkozás és a mozgás szerepére. A központban a mindennapok során csoportos lelki gondozói alkalmakat is tartanak, hiszen az emberek bátorítása fontos összetevője a közösségi életnek.

„Alapvetően társas lényekként vagyunk teremtve, és nem jó az embernek egyedül, az ellátottakat bátorítjuk arra, hogy lépjenek ki a magányból, abból a fullasztó világból, amit esetleg egy magányosság okozhat, találják meg azokat az embereket, akikkel összefoghatnak, közös a gondolkodásuk, hasonlók a céljaik” - hangsúlyozta Birkás-Ferreira Zsófia, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió missziós koordinátora.

A sport mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásáról Kótai Mihály világbajnok ökölvívó is szívesen beszélt. Véleménye szerint nem is mindig az eredmény a fontos, hanem az út amit előtte bejárunk.

„Igazából már az is siker, hogy ha valamit elkezdünk csinálni. Ha már egy picit egészségesebben élünk, ha már egy picit odafigyelünk a többiekre, ha már odafigyelünk a kisállatainkra, ha már odafigyelünk a szomszédunkra. Nagyon nehéz ezt elkezdeni, de hogy ennek mi lesz a végeredménye, azt úgysem tudjuk még. Az az út, amit ezzel bejárhatunk, és az az érzések, ami ilyenkor eltölti az embert, az egy új esély lehet arra, hogy az életünket tényleg jól és boldogan éljük” - tette hozzá Kótai Mihály, világbajnok ökölvívó.

Az interaktív kérdezz-felelek végén néhány közös fotó is készült a világbajnok sportolóval. Okos tányérok sorakoztak az asztalon, ezekről a finomságokról is meghallgathattak egy előadást a résztvevők és persze el is fogyaszthatták a rajtuk lévő gyümölcsöket, kekszeket.