Pünkösdi közösségi nap a Görögkatolikus Parókián
Egyház
2024. máj. 21.

Pünkösdi közösségi nap a Görögkatolikus Parókián

A görögkatolikus templomban is megemlékeztek pünkösd ünnepéről. Szent liturgiát, majd körmenetet tartottak. Az udvaron pedig a hagyományos főzőversenyt is megrendezték.

Áhitattal hallgatták a hívek a szent liturgiát a görögkatolikus templomban pünkösd vasárnapján. A pünkösd a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe húsvét és karácsony után. Ezen a napon a Szentlélek eljövetelére és az egyház születésnapjára emlékezik a keresztény világ.

„Van jövő, amelyben nem vagyunk egyedül, hiszen ő elküldte számunkra pünkösd napján, nem mást, mint a vigasztaló Szentlelket. Áldjuk ezt a vigasztaló Szentlelket. Azt a Szentlelket, amely közösségbe kovácsol bennünket, amely ma is buzdított bennünket, hogy eljöjjünk és együtt legyünk” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A liturgia után körmenetet tartottak, amelyben a gyülekezet tagjai is szép számmal részt vettek. A szertartással párhuzamosan már reggel óta készültek az ételek a templom kertjében. Az évenként megtartott főző- és süteményversenyt idén hatodik alkalommal rendezték meg. A gyülekezet számos közösségformáló programot szervez.

„Én nagyon szeretek itt lenni. Már több alkalommal voltam itt disznóölésen, atyáék befogadtak, nagyon szeretem is ezt csinálni. Mindenem a főzés, mert én egy iskolakonyhán dolgoztam 30 évig, és nagyon hozzám nőtt ez a főzés, nem tudom abbahagyni” - nyilatkozta Füleki Antalné.

A kondérokban többek között gulyásleves, töltött káposzta, hagymás bab és vörösboros marhapörkölt készült, de a fiatalabbak is készültek ananászos és barackos csirkével. Így mindenki megtalálhatta a szája ízének való étket, amit aztán közösen fogyasztottak el a templom kertjében felállított sátrak alatt.