Szabadon választható érettségi tárgy lett a fenntarthatóság
Oktatás
2024. máj. 16.

Szabadon választható érettségi tárgy lett a fenntarthatóság

Idén először fenntarthatóságból is érettségizhetnek a középiskolások. Az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumban hatan vizsgáznak az új tárgyból.

Május elején elkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. A kötelezőek után a napokban már a szabadon választható tantárgyakból mérettetik meg magukat a diákok.

„Gimnáziumunkban elsősorban azokat a tantárgyakat választják, ami tagozat is. Tehát például biológia, digitális kultúra, testnevelés. Vannak olyan tantárgyak is, amik természetesen nem tagozatos tantárgyak, mégis választják, ilyen például földrajz. Ezen kívül még a fenntarthatóság és a honvédelmi alapismeretek, amely szerintem városunkban egyedi, hiszen a fenntarthatóság az nagyon új tantárgy. Érettségi csak most lesz először. A honvédelmi alapismeretek szintén csak intézményünket jellemzi” - mondta Ambrus Ildikó, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium igazgatója.

Országszerte több mint kétszáz középiskolában vezették be a fenntarthatóság tantárgyat. A pedagógusok részére egy akkreditált továbbképzést szerveztek. Az idei évben lehet először érettségizni ebből a tárgyból. Városunkban erre az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumban van lehetőség.

„A projektérettséginek a három témaköre idén az ’Autófüggő társadalom’ volt, a ’Hulladék, mint szemét’ illetve a ’Tenger, tengernyi problémája’. Különféle módon dolgozhatják fel a tanulók, maximum 10-15 oldalas művet kell alkotniuk. Lehet esszét írni, videót vagy fotósorozatot készíteni és aztán ötvözhetik természetesen különféle kutatómunkával. Készíthetnek interjút, kérdőíves módszert, számos variáció létezik” - tette hozzá Heiling Jolán Katalin, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium pedagógusa.

Fenntarthatóságból tehát nem „tételhúzós” vizsgát tartanak. A szóbelin a diákok bemutatják majd a vizsgált problémát, az alkalmazott módszert, a dokumentált munkafolyamatot és a felhasznált forrásokat. Fontos információ, hogy az új tárgyból előrehozott vizsgát lehet tenni, illetve vendégtanulók is bejelentkezhetnek az érettségire.