Nyári táborok – Idén is emelkednek az árak
Szabadidő
2024. máj. 9.

Nyári táborok – Idén is emelkednek az árak

Idén is emelkednek a nyári táborok árai. A költségek függnek témától, ellátástól és fajtától. A legtöbb szülőnek nagy segítséget nyújt a vakáció alatt akár az egy hetes felügyelet is.

Ha nyári szünet, akkor gyerek táborok. A legkeresettebbek idén a tematikus, azok közül is a nyelvi, sport, illetve a kiránduló táborok. A legtöbb szülőnek problémát jelent, hogy megoldja az egész nyárra kiterjedő gyerekfelügyeletet. Aki teheti a nagyszülők segítségét kéri, de vannak akik a szervezett programokat részesítik előnyben. A költségek várhatóan idén is emelkednek. Hogy mennyibe fáj a szülőknek egy hét, az több mindentől függ. Az „ottalvósak” jóval költségesebbek, mint a napközisek.

„Már több mint harminc éve tartunk nyári táborokat, ezek általában tematikusak szoktak lenni. Szól a felelős állattartásról, a természetvédelemről, egy-egy íróról, ahol bemutatjuk alkotásait, vagy például a népmeséket. Hogyha tudjuk, akkor megoldjuk ezeket pályázatokból. Ez azért jó, mert ilyenkor nem kell fizetni a szülőnek a táborért, de nyilván ezt nem mindig tudjuk megtenni, ilyenkor önköltségesek. Egyébként így is van rá igény, általában húsz gyerek szokott lenni egy tábor alkalmával” - mondta Dankóné Magyar Mária, az Ózdi Városi Könyvtár könyvtárosa.

A fővárosban és környékén az egy hetes táborok ára harmincötezertől egészen százezer forintig terjed. Utánajártunk városunkban mi a helyzet. Az biztos, hogy Ózdon is emelkednek idén a költségek. Egy hét napos napközis kézműves, vagy nyelvi táborért, ellátással együtt harmincötezer, de akár negyvenötezer forintot is elkérhetnek.

„Mi is szoktunk minden évben táborokba járni, inkább az olyan táborokat részesítem előnyben, amik előre viszik a kisfiút. Mindenképpen építik őt, például egy könyvtári tábor vagy egy sport tábor” - nyilatkozta Csipkés Róbert.

Sok gyerek tölti idejét iskolai táborokban, ám a helyek száma igencsak korlátozott, így igen hamar be kell nyújtani az igényeket. A fiatalok szívesen töltik szabadidejüket osztálytársaikkal.

„Én rendszeresen szoktam táborokba járni, nyári szünetben és őszi szünetben is. Legtöbbször tánc táborokba és sport táborokba szoktam, továbbá bicikli túrára is szoktam menni. Boldog vagyok, mert iskolában is nyolc éven keresztül sok táborba eljuthattam, ezáltal sok élményt szerezhettem és a barátaimmal is együtt lehettem” - fogalmazott Ronyecz Sára, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

A táborok az általános iskolás gyerekek körében a legnépszerűbbek. Az Eduline cikke alapján tíz és tizenöt százalékos drágulás lesz tapasztalható idén. Információink szerint ennek ellenére is nagy a kereslet a szolgáltatásokra.