Keresztszentelés és új kerítés. A Bolyokvasvári Polgári Kör Egyesület tagjainak szervezésében megújult a bolyoki jubileumi kereszt
Közösség
2024. máj. 7.

Keresztszentelés és új kerítés. A Bolyokvasvári Polgári Kör Egyesület tagjainak szervezésében megújult a bolyoki jubileumi kereszt

Felújították és megszentelték az ezredéves bolyoki keresztet. A Bolyokvasvári Polgári Kör Egyesület tagjai egy rövid ünnepséget szerveztek, melyen közel negyvenen vettek részt.

Többen is gyülekeztek a Bolyki Tamás út mellett. Az ezredéves jubileumi kereszt felszentelésére érkeztek. A rendezvényt a Bolyokvasvári Polgári Kör Egyesület tagjai szervezték. Sokukat személyes kötelék fűz a műemlékhez és a helyszínhez.

„Ez nekem nagyon fontos esemény, mert az én nagyobbik nővéremet ebbe a lakásba hozták férjhez 1934-ben, mikor én egy éves voltam. A bátyám szintén ide nősült 1939-ben, úgyhogy a családom egy része itt élt. Én is ide jártam” - mondta Kónya János, a Bolyokvasvári Polgári Kör Egyesület egyesületi tagja.

Az építmény már igen rossz állapotban volt. Alapja megsüllyedt, több helyen letört és megrepedt a kő. A kivitelező cég szakemberei először elkészítettek egy kétszer két méteres betonalapot, majd kijavították a repedéseket és a hiányzó darabokat kipótolták demjéni kővel. Szőke Gábor római katolikus plébános megszentelte a keresztet.

„Szentelje meg ezt a feszületet az Atya, a Fiú és a Szentlélek, hogy akik az Úr Jézusra gondolva meghajolnak és imádkoznak ez előtt a feszület előtt, testi-lelki erőt és üdvösséget nyerjenek Krisztus, a Mi Urunk által” - fogalmazott Szőke Gábor, római katolikus plébános.

A keresztet immár egy új vaskerítés is védi. A rövid ünnepségen elhangzott az ősmagyar Himnusz, majd Ujváry Balázs előadásában meghallgathatta a közönség az Áldó imát. A Történelmi Emlékbizottság elnökhelyettese Bekecs András is beszédet mondott. A műsor Kovács Gyuláné énekes előadásával zárult. Az egyesület egyébként igen aktív. Számos ötletük van a jövőre nézve.

„Elmaradt évek óta a vírus járvány miatt az Árpád népe Bolykon városi helytörténeti vetélkedő. Ezt megígértem a vasvári iskolának, mert a vándorserleget ők őrzik, hogy ott mindenképpen ősszel megcsináljuk. A hazaváró kis könyvek mivel eltűntek az elmúlt években, most egy új anyagot készítünk el ennek a lebonyolításához” - nyilatkozta Kovács-Veres Sándor, a Bolyokvasvári Polgári Kör Egyesület elnöke.

Kovács-Veres Sándor, a szervezet elnöke azt is elmondta, hogy a tervek között szerepel egy helytörténeti bemutatóterem kialakítása, illetve a székhelyépület külső falának festése. A tagok nagy erőkkel készülnek az egyesület száz éves jubileumára, mely három év múlva esedékes.