Elkezdődött az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampányidőszaka
Politika
2024. ápr. 22.

Elkezdődött az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampányidőszaka

Ózdon hat polgármester-jelölt, huszonnyolc egyéni választókerületi képviselőjelölt és tizenhárom települési nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt jelentkezett ajánlóívekért szombat 11 óráig.

Magyarországon idén először egy időben tartják a helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati, valamint az európai parlamenti választásokat. A jelöltek és a nyilvántartásba vett jelölőszervezetek szombat reggel 8 órától kapták meg az ajánlóíveket a Helyi Választási Irodától. Így történt ez városunkban is.

„A választási eljárásról szóló törvény értelmében a mai napon megkezdődött a kampányidőszak. A jogszabály értelmében a szavazást megelőző ötvenedik naptól indul a kampány, és ezen a napon lehet először elvinni az ajánlóíveket és az ajánlásokat gyűjteni. Az ajánlóív igénylések az elmúlt hetekben már folyamatosan érkeztek, és a mai napon a jelöltek jelentkeztek is szép számban az ajánlóívekért” - mondta dr. Sztronga Eszter, a Helyi Választási Iroda helyettes vezetője.

Délelőtt tizenegy óráig hat polgármesterjelölt, huszonnyolc egyéni választókerületi képviselőjelölt és tizenhárom települési nemzetiségi képviselőjelölt jelentkezett ajánlóívekért. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására a jelöltséghez szükséges ajánlások számát a települések lakosságszáma alapján a Helyi Választási Iroda vezetői állapítják meg. A polgármester választáson indulóknak a jelöltséghez legalább 300 ajánlást kell összegyűjteniük.

„Nagyon fontos nap a mai, hiszen ma lehetett elkezdeni gyűjteni a jelöltséghez szükséges ajánlásokat. Nyolc óra húsz perckor elindult a csapat, és kettő és fél óra alatt sikerült mindenkinek és a polgármesterjelöltnek, azaz nekem összegyűjteni az induláshoz szükséges ajánlásokat. Ezeket a Helyi Választási Irodán leadtuk, úgyhogy innentől kezdve hivatalosan is mindenki jelölt” - nyilatkozta Janiczak Dávid, az Ózdiakért és Ózdért Egyesület polgármesterjelöltje.

A kampányidőszak kezdete egyebek mellett azt jelenti, hogy a jelöltek és jelölőszervezetek felkereshetik a választókat otthonukban, vagy megszólíthatják őket a közterületeken.

„Mind a tíz képviselőjelöltünk és természetesen, mint polgármesterjelölt is, elkezdtük az aláírások gyűjtését, a választópolgárok felkeresését. A következő napokban, hetekben mind a közterületeken, mind pedig házról-házra szeretnénk felkeresni minden egyes ózdi lakost, hogy bemutathassuk a programunkat és megismerhessék a jelöltjeinket” - tette hozzá dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Május hatodikáig lehet az ajánlásokat gyűjteni, melyek visszaszolgáltatása folyamatosan zajlik. Ezek alapján történik meg a jelöltek nyilvántartásba vétele. A megadott határidőre minden kiadott ajánlóívet, beleértve az üreseket is vissza kell szolgáltatni a Helyi Választási Iroda részére. Aki ezt nem teszi, az ajánlóívenként ezer forint bírságra számíthat.