Konferenciát tartottak Ózd turisztikai stratégiájának elkészítése érdekében az ÓMÉK-Olvasóban
Fejlesztés
2024. ápr. 11.

Konferenciát tartottak Ózd turisztikai stratégiájának elkészítése érdekében az ÓMÉK-Olvasóban

Szakmai konferenciát tartottak az ÓMÉK-Olvasóban. A közelmúltban elnyert TOP PLUSZ pályázat a város turisztikai fejlesztéseire fókuszál.

Ózd Város Önkormányzata más európai uniós pályázat mellett „Komplex turizmus fejlesztés Ózd városában” címmel nyert el támogatást. A pályázat keretén belül a konkrét fejlesztések mellett lehetőség nyílt arra, hogy ehhez kapcsolódóan egy stratégiát állítsanak fel.

„Nyilván a turisztikai stratégia arról szól, hogy a városnak, illetve a térségnek rövid-, közép-, és hosszútávon meghatározza azokat a fejlesztési területeit, amely keretén belül a turizmus kapcsán érdemes volna előrelépni. Most ennek az elején vagyunk, tehát a turisztikai stratégia első társadalmasítási folyamatán, amikor is olyan szereplőket hívtunk egy közös konferenciára, beszélgetésre, ötletelésre, akiknek valamilyen formában a turizmushoz közük van” - mondta Szaka Attila, köznevelési, művelődési és projekt ügyintéző.

Janiczak Dávid a köszöntő után beszélt arról, hogy volt már korábban is kezdeményezés arra, hogy a turisztikát megújítsák Ózdon. Ez azonban kudarcba fulladt, ugyanis nem volt egy központi személy, aki összefogja az akkori projektet. Szóba került, hogy a mostani program egy hosszú távú, komplex fejlesztést foglal magába.

„Azon leszünk, hogy ez az egész terület, ami itt van, össze legyen kapcsolva. Össze legyen kapcsolva a múzeumtól a Mandától, az NFÉ-től egészen a Hotel Ózdig, és a Hotel Ózd mellett található légópincékig, ahol elindul egy második fejlesztés is a légópincékben, valamint az előtte lévő tér is meg fog újulni. Úgyhogy igyekszünk itt egy kulturális, turisztikai központot létrehozni” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

A stratégia készítéssel megbízott cég képviseletében Baktai Erzsébet turisztikai szakértő érkezett a konferenciára. Felvázolta azokat a pontokat, melyeket mindenképpen érdemes figyelembe venni a stratégia megírásánál. Az összeállítás segíti a városvezetést abban, hogy mit, hogyan és miből érdemes fejleszteni.

„Ózd város turisztikai stratégiája régóta várat magára. Van a városnak potenciálja, hogy fejlessze a turisztikai ágazatot. Ugyanakkor elég csekélyek azok a bázisok, amelyre építkezhetünk. A stratégia megalkotásának nem az a célja, hogy most ebben a pillanatban profitáljunk belőle, hanem hogy olyan rövid-, közép-, és hosszútávú célokat fektessen le, amelyek segítségére vannak a városvezetésnek abban, hogy a megfelelő pályázati forrásokat megtalálja, hogy irányt szabjon azoknak a fejlesztéseknek, amelyek a jövőben fognak megvalósulni” - fogalmazott Baktai Erzsébet, turisztikai szakértő.

A konferencián többen is megfogalmazták véleményeiket, javaslataikat. A program következő lépése a személyes beszélgetés lesz, ahol a szakértő egyesével keres majd fel egyes turisztikai szereplőket, hogy megismerhesse a pontos tevékenységet, és a lehetőségeket, amit nyújtani tudnak a városba érkező vendégeknek.