Digitális témahét – Az Ózdi SzC Bródy Imre Technikumban tartott előadást Máté István
Oktatás
2024. ápr. 10.

Digitális témahét – Az Ózdi SzC Bródy Imre Technikumban tartott előadást Máté István

Kibervédelmi előadást tartott Máté István díjnyertes digitális tervező az Ózdi SZC Bródy Imre Technikumban a Digitális Témahét keretében.

A Digitális Témahét köznevelési és szakképzési intézmények számára ingyenes szakmai támogatási lehetőséget kínál. Célja a pedagógiai projektek iskolai környezetben való elterjesztése és a digitális eszközhasználatra épülő tanulási folyamatok ösztönzése. Az Ózdi SZC Bródy Imre Technikumban kiemelten kezelik ezt a programot, így a mai napon vendégelőadó érkezett az iskolába.

„A Bródy, mint informatikai képzést folytató iskola, ezt központba helyezi ilyenkor áprilisban, úgyhogy ez a hét nálunk erről szól. A mai nap az iskola diákjai a kiberbiztonsággal kapcsolatos előadást hallgatják meg. És egy olyan előadót hívtunk meg, aki iskolánk tanulója volt” - mondta Deklava Marianna, az Ózdi SZC Bródy Imre Technikum igazgatója.

Máté István 2003-ban végzett a Bródyban. Most olyan problémáról tartott előadást a diákoknak, amely mindennapos veszéllyel fenyeget. Egyre népszerűbb ugyanis a digitális csalás és az adathalászat, amely ezt a korosztályt kiemelten érinti. A tanulók megtudhatták, hogyan védhetik meg személyazonosságukat és értékeiket a digitális térben. Máté István örömmel tért vissza egykori iskolájába, hogy a fiatalok ismereteit bővítse.

„Most egy digitalizációval és azon belül is egy kibervédelmi előadással készültem. Ezt azért tartom fontosnak, mert a társadalmunknak együtt kell élnie a digitalizációval és azokkal a tényezőkkel, amik hátráltatnak bennünket a mindennapok során. Kifosztják a bankkártyánkat, a pénztárcánkat, tehát erre fel kell készülnünk, és erre nagy hangsúlyt kell fektetnünk” - hangsúlyozta Máté István, díjnyertes digitális tervező, akkreditált szakértő.

Máté István az előadást követően beszélt a jelenleg futó projektjéről is. Ózd város digitális térben való létrehozása egy olyan értékteremtő kezdeményezés, amely interaktívan örökíti meg a város épített örökségét és természeti kincseit. Az egy órás délelőtti program során fontos és érdekes információkat tanulhattak meg a diákok.