Szőttesek, fafaragás és hímzés – vándorkiállítás nyílt a könyvtárban
Kultúra
2024. ápr. 8.

Szőttesek, fafaragás és hímzés – vándorkiállítás nyílt a könyvtárban

Értékeink nyomában címmel nyílt kiállítás az Ózdi Városi Könyvtárban. A gazdag tárlat több tájegység jellegzetességeit vonultatja fel, amelyeket április 26-ig bárki megtekinthet.

Teljesen megtelt az Ózdi Városi Könyvtár rendezvényterme. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Népművészeti Alkotók Vándorkiállításának ünnepélyes megnyitóját tartották meg péntek délután. A tárlat Ózdon debütált.

„2017-ben már volt nálunk egy kiállításuk. A városban először mi adtunk helyet a barkó alkotásoknak, a Művésztanya kiállításának és volt olyan év is, amikor a Művésztanya folyamatosan tartott nálunk kézműves foglalkozásokat. Nagyon örülünk neki, hogy megismerhettük őket, akik a barkó hagyomány továbbörökítésében egy nagyon lelkes csapat” - mondta Dankóné Magyar Mária, az Ózdi Városi Könyvtár szakmai csoportvezetője.

A Barkó Kézműves Egyesület 2017 óta a Hagyományok Háza hálózati partnere. Elsőként a barkóság erősítése és a térség értékeinek felkutatása volt a feladatuk, később azonban elkezdtek együtt dolgozni a megyei népművészeti egyesületekkel. A Fügedi Márta Népművészeti Egyesülettel és a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülettel közösen indultak el egy pályázaton, amelynek gyümölcse lett ez a tárlat.

„Ez egy nagyon nagy közös munka. Igazából azt kértük az alkotóktól, hogy az elmúlt öt év legszebb alkotásait hozzák el, hiszen azt érdemes megmutatni. Én azt gondolom, hogy Ózdon ilyen kiállítás még nem volt. Nekünk már több kiállításunk is volt, de olyan nem, ami a megyei népművészeti egyesületeknek a legszebb alkotásait bemutatja. Itt díjazott, zsűrizett alkotások láthatóak” - emelte ki Olácsi-Pálmai Ilka, a Barkó Kézműves Egyesület elnöke.

A tárlat bemutatása előtt kulturális előadások színesítették a programot. Elsőként ifjabb Csipkés Vilmos mesélte édesapja, Vili bácsi meséit, de Tóth György tárogató játékát is hallhatta a közönség. Kiss Gabriella gyöngyfűző népi iparművész alkotásaiból egy divatbemutató is megelevenedett.

Gyöngyfűzés, kádármesterség, festett tojások, textíliák, hímzések és viseletek. A kiállítás mintegy 80 alkotó munkájából tevődött össze. A teljes megyét felsorakoztató gyűjteményt április 26-ig bárki megtekintheti.