Tervezd a jövőt, válaszd a szakképzést! – Egyre többen választanak szakmát
Oktatás
2024. márc. 27.

Tervezd a jövőt, válaszd a szakképzést! – Egyre többen választanak szakmát

Kétszeres a túljelentkezés az Ózdi Szakképzési Centrumban. A megújult ösztönző rendszer vonzó a jelentkezők számára. Rövidesen indul a fodrász és a szociális gondozó szak.

A szakképzéseket egyre gyakrabban választják az egyéb képzésekkel szemben. 2019-től bevezették az új iskolatípusokat, az 5 éves technikumot és a 3 éves szakképzőiskolát. A szabályozás itt lazább. A tanulók portfóliót készítenek, projektekben dolgoznak és valós körülmények között sajátíthatják el a szakmát. Beépült egy ösztönző rendszer is, mely még vonzóbbá teszi ezt az oktatásformát. Az Ózdi Szakképzési Centrum igen jó kapcsolatot ápol a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával, akikkel épp a napokban írtak alá egy együttműködési megállapodást tehetséggondozás terén.

„Három-négy hónappal ezelőtt keresett meg bennünket a BorsodChem, aki abban kért segítséget, hogy egy új gyáregységéhez képezzünk számukra laboránsokat. Az egyeztetés megtörtént, a csapat toborzása folyik, és viszonylag nagy létszámú csoportot indítunk el valós igényre, saját dolgozóknak szervezzük ezt a képzést” - mondta Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A tavalyi évben elkészült egy pályaorientációs csomag, melynek keretében számos pályaválasztással kapcsolatos program megvalósult. 2021 óta a Szakképzési Centrum 1 milliárd 44 millió forintnyi kormányzati támogatást kapott a felelős minisztériumtól. A felújítások és korszerűsítések folyamatosak.

„Külső hőszigetelés, ablakcseréket érintően, belső fejlesztéseken keresztül tankonyhák kialakítása történt meg, illetve fűtési rendszer korszerűsítése. Nyilván itt most nem bontom le iskolákra, hogy hol mi történt, de én azt gondolom, hogy olyan megújulásokra került sor az elmúlt időben, ami mind külsőleg, mind belsőleg látványos” - emelte ki Nagy Zsuzsanna, az Ózdi Szakképzési Centrum kancellárja.

A munkaerőpiac alakulásának megfelelően folyamatos az igényfelmérés. Ennek eredményeképp új szakmát is indíthatnak. Ilyen a jelenleg formálás alatt lévő fodrász és szociális gondozó szak.