Életük a sport – Tizenkét kategóriában díjazták Ózd város legjobb sportolóit
2024. márc. 20.

 

Kitartás, akarat és küzdelem nap, mint nap. Ez és persze sok külső segítség kell egy sportolónak ahhoz, hogy elérje céljait. Az áldozatos munkát pedig el kell ismerni és jutalmazni kell. Erre szolgál a Városi Sportgála.

 

A legfontosabb kincsünk az egészségünk, aminek megőrzéséhez elengedhetetlen a sport. A mozgás élettani hatásai széleskörűek. Fokozza például a szív és a tüdő teljesítőképességét. Az izommunka csökkenti a vérnyomást, a vércukorszintet, segít megőrizni az ideális testsúlyt. Nemcsak testi, hanem szellemi felfrissülésben is szerepet játszik. Serkenti a kreativitást, növeli a teljesítőképességet. Magabiztosságot, nyugalmat, pozitív kisugárzást ad. Persze az is fontos, hogy szeressük azt a sportot, amit választottunk magunknak.

 

Serlegek és oklevelek az asztalon.

 

Ózdon minden évben díjazzák azokat a sportolókat, akik saját ágazatukban nyújtott teljesítményük példaértékű lehet mások számára. Ezek az emberek kitartóak, elhivatottak és sikeresek. A városban számos ilyen sportoló van, így a kuratóriumnak idén is nehéz dolga volt. Az egyesületeknek adják meg a lehetőséget, hogy jelölteket küldjenek. A lista igen hosszú volt, de dönteni kellett. Az eredményeket ünnepi keretek között az idei, Városi Sportgálán hirdették ki.

 

 Jelöltek, hozzátartozók és érdeklődők a díjátadón.

 

Az eseményt Tóth Hanna Dóra és Szaka Attila, az ÓMI Zenés Színház tagjai nyitották meg. Az Abigél című musical Tiszta jellem című dalát énekelték.

 

Tóth Hanna Dóra és Szaka Attila, az ÓMI Zenés Színház tagjai énekelnek.

 

A város sportélete nagyon változatos. Labdajátékok, technikai ágazatok, küzdősportok. Órákig lehetne sorolni, mennyeire széles a választási lehetőségek tárháza. Egy biztos, mindegyikben vannak tehetségek, akik megérdemlik az elismerést. Zsuponyó Anett alpolgármester köszöntötte az eseményen megjelenteket. Védőnői hivatása is visszaköszönt beszédében.

„A sport nevel, fegyelemre tanít, erősíti a közösségeket és érzelmi szempontból is óriási hatása van. Ezt mindannyian tapasztalhatjátok, hiszen a mozgás, a versenyzés és a győzni akarás teszi ki a mindennapjaitokat. Nem mellékesen a sport segít megőrizni az egészségünket, ami a mai világban talán a legfontosabb. Fontosabb attól, hogy végül ki lesz olimpiai bajnok és ki az, aki alacsonyabb szinten marad. Egy versenyző számára nyilván lényeges a győzelem, fontos az, hogy milyen érem kerül a nyakába. A helyezések ugyanis egyértelműen visszaigazolják az elvégzett munkát. A lényeg azonban, hogy egészségesek, fittek, teljes emberek legyünk, amit a sport nagy mértékben elősegít” - mondta Zsuponyó Anett alpolgármester.

 

Zsuponyó Anett alpolgármester nyitotta meg az eseményt.

 

Az alpolgármesteri köszöntő után a gála legfontosabb része vette kezdetét. A díjazottak elismerése. Idén tizenkét kategória volt.

 

Megteltek a sorok az ünnepélyes gálán.

 

Elsőként az Ózd Város Eredményes Utánpótlás sportolója díjat vehette át Csépányi Zsombor sportlövész. Előbbi a Görgey Kupa Országos bajnoka lett, megnyerte az országos diákolimpiát, valamint az MSSZ OB Általános Iskolai kategóriában másodikként zárt.

 

Ózd Város Eredményes Utánpótlás sportolója díjat vehette át Csépányi Zsombor sportlövész.

 

Ugyanebben az elismerésben részesült Homai Tamás Patrik ökölvívó is. Ő több alkalommal tagja volt a serdülő válogatottnak, 35 kg-os súlycsoportban második lett az utánpótlás Magyar Kupán, 37 kilóban pedig már másodszor lett Magyar Nemzeti Bajnok. Patrik volt a legfiatalabb a díjazottak közül.

„Nagyon örülök neki, hogy a barátom, a testvéreim, a rokonaim, az edzőtársaim, az ökölvívó társaim is tudtak nekem segíteni ebben. Nagyon örülök, hogy két serleget is kaphattam, de fő cél az, hogy még jobb legyek. Szeretnék még jobban hízni, hogy a 42 kilót elérhessem, hogy mehessek a diákolimpiára és a serdülő junior válogatottba” - így fogalmazott Patrik.

 

Ózd Város Eredményes Utánpótlás sportolója díjat vehette át Homai Tamás Patrik ökölvívó.

 

A város eredményes felnőtt sportolója Ádám Alexander triatlon versenyző lett. Neki nem ez az első alkalom, hogy teljesítményét elismerte a város. A férfi számos triatlon és hosszútávfutó versenyen képviselte a várost. A nagyváradi X-MAN-en és az Old Lake Mane-en egyaránt abszolút ötödik lett, az Ausztria triatlonon pedig hatodikként ért célba.

 

Ózd Város Eredményes felnőtt sportolója díjban részesült Ádám Alexander triatlon versenyző.

 

Ózd Város Eredményes Sportcsapata kategóriában az Ózd-Sajóvölgye vármegyei I. osztályú együttese, valamint az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola III-IV. korcsoportos leány labdarúgó csapata kapott jelölést. Végül a hölgyek zsebelték be a győzelmet, akik veretlenül nyerték meg a városi diákolimpiát, majd a megyei elődöntőben és a vármegyei fináléban is legjobbnak bizonyultak. Ezzel bejutottak az országos döntőbe.

 

Ózd Város Eredményes Sportcsapata kategóriában az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola III-IV korcsoportos leány labdarúgó csapata kapta meg a díjat.

 

De hol tartanának a sportolók az edzők nélkül? A befektetett munkájuk mellett kell, aki megtanítja az alapokat, a sportág fortélyait és biztatja, buzdítja őket a versenyeken. Az edzők segítenek megtanulni nekik a sportolói alázatot és igyekeznek kihozni belőlük a legtöbbet. A kuratórium tagjai úgy döntöttek, hogy ezt az elismerést idén Pintér László veheti át, aki 45 esztendeje foglalkozik a sportlövészettel. Tanítványai az elmúlt években több országos bajnoki címet szereztek, Kelet-Magyarország egyik legeredményesebb lövészklubját vezeti. Idén senior bajnoki címet is szerzett.

„Ez apám után egy ilyen hagyaték számomra, úgyhogy apámnak a tiszteletére folytattam. Lehet, hogy van bennem egy kis tehetség. Nagyon sok akarat kell. Nagyon sok tudást ellesünk másoktól, amit át kell adni a gyerekeknek. Már én ott vagyok, hogy lassan kinövök ebből a sportból. A gyerekeknek azt a tudást, azt a gyakorlatot, amit ezalatt a pár évtized alatt tanultam, megpróbálom átadni, így tényleg azt lehet mondani, hogy most a legeredményesebb sportlövő egyesületek egyike vagyunk itt Kelet-Magyarországon. Ennél már csak a nemzetközi szintig lehet jobban fokozni. Ők egymást motiválják. Mindig az a jó, ha egy korosztályon belül van két – három olyan versenyző, aki tehetséges, így az edzésen is egymást ösztönzik a versengésre. Egyre jobb, egyre nagyobb teljesítményeket tudnak elérni” - ezeket a gondolatokat osztotta meg velünk Pintér László, aki nagyon büszke tanítványaira.

 

Ózd Város Eredményes Edzője díjban részesült Pintér László sportlövő senior bajnok.

 

A jó tanuló-jó sportoló általános iskolás tanulónak járó díjat most Galambosi Bence, a Bolyky Tamás Általános Iskola diákja kapta. Magasugrásban bejutott az országos diákolimpiai döntőbe, ahol 11. helyen végzett, úszásban pedig az országos elődöntő nyolcadik helyét szerezte meg.

 

A jó tanuló-jó sportoló általános iskolás tanulónak járó díjat most Galambosi Bence, a Bolyky Tamás Általános Iskola diákja kapta.

 

A jó tanuló – jó sportoló középiskolások között már nem először, Molnár Noémi, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulója állhatott fel a színpadra, aki tornászként ér el kiemelkedő eredményeket. Országos diákolimpia döntőt is nyert már, most is erre készül.

„Már több éve kapom meg ezt a kitüntetést és minden évben nagyon hálás vagyok érte. Számomra ez egy nagy elismerés a város nevében, hiszen nem csak egyedül vagyok a kategóriámban. Azt gondolom, hogy fantasztikus ez a szervezés. Városunk sportolói mind részt vehetnek, az egyesületek pedig megkapják a lehetőséget, hogy nevezhessenek. Az idei országos döntőn még egyébként nem vagyunk túl, most teljes erőnkkel erre készülünk, hiszen már edzőként is jelen vagyok kisebb korosztálynál. Az edzőmmel közösen próbáljuk minél jobban felkészíteni őket, illetve a saját csapatomnak is igyekszek minél jobb teljesítményt nyújtani” - mondta Molnár Noémi.

 

A jó tanuló – jó sportoló középiskolásoknak járó díjat, Molnár Noémi, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulója kapta.

 

Az átadókat egy rövid műsor is megszakította. A Dance Square SE négy táncosa lépett a színpadra. A fiatalok egyre nagyobb sikereket érnek el, tudásukat pedig a gálán is megmutatták.

 

A Dance Square SE négy táncosa a színpadon.

 

Közönségszavazatok leadására is volt lehetőség. Ebben a kategóriában Homai Tamás Patrikot, Ádám Alexandert és Sass Tamást ismerték el. Ózd Város Sportjáért díjban részesült Vanczák Attila, aki hosszú évek óta, számtalan területen járult hozzá a városi sportélethez.

 

Ózd Város Sportjáért díjban részesült Vanczák Attila.

 

Miskolcon született, de Ózdra került és becsatlakozott a város vérkeringésébe. Volt sportreferens, valamint több programban és új sportos kezdeményezésben is részt vett. Szerepe volt benne, hogy Ózdon köznevelési típusú sportiskola működik. Ez valósult meg a Bolyky Tamás Általános Iskolában, ahol 2018-tól mint testnevelő dolgozik. A Vármegyei Diáksport és Szabadidősport Egyesület alapító tagja, de az országos szövetség játékos sportverseny albizottságának is elnökségi tagja. Az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület jelenlegi elnöke. Folyamatosan azon dolgozik, hogy a városban minél több sportot szerető ember legyen. Távollétében az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület egykori és egyben tiszteletbeli elnöke, Kormos József vette át az ereklyét.

 

Vanczák Attila díját az Ózdi Teknőc Diák-és Szabadidősport Egyesület egykori és egyben tiszteletbeli elnöke, Kormos József veszi át.

 

„A Média-díjat azért hoztuk létre, mert úgy éreztük, hogy vannak olyan városunkhoz és valamilyen formában televíziónkhoz is köthető kiemelkedő tehetségek, akiknek törekvéseivel azonosulni tudunk. Számunkra fontos a sport és a mozgás népszerűsítése, de a technikai sportágakra is kiemelt figyelmet fordítunk, legyen valaki autóversenyző, labdarúgó, futó, úszó, kerékpározó, kézilabdázó, vagy kosaras. Kitartásukkal, befektetett munkájukkal mindannyian valami olyasmit közvetítenek a mai társadalom felé, ami nagy jelentőséggel bír. Értéket képviselnek. Az elismeréssel célunk, hogy olyan sportolókra is ráirányítsuk a figyelmet, akik csendben, alázattal teszik a dolgukat. A díjjal szeretnénk tovább erősíteni meggyőződésüket és azt üzenjük jó az irány” - így mutatta be Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK Ózdi Művelődési és Nonprofit Kft. ügyvezető-főszerkesztője a Média-díjat.

 

Bukovinszky Zsolt, az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyvezető-főszerkesztője bemutatja a Média-díj jelentőségét.

 

Idén Seres Róbert MMA harcművészre esett a választás. Távollétében édesapja vette át kitüntetését.

 

Seres Róbert díját édesapja, idősebb Seres Róbert vette át.

 

Az ózdi származású férfi szegénységben nevelkedett. Megjárta a francia idegenlégiót és Afganisztánt. Ezidő alatt nyert betekintést a küzdősportok világába. Kanadába utazott, ahol elkezdett komolyabban foglalkozni a kevert harcművészettel. 2011-ben amatőr szinten indult pályafutása, egy évvel később pedig már profi bunyósként remekelt. Jelenleg a Samourai MMA egyesület tagja.

 

Seres Róbert a győzelem után ünnepel.

 

Ózd Város Különdíját pedig Tóth Alexandra, az Ózdi Teknőc Diák-és Szabadidősport Egyesület hosszútávfutója kapta, akinek az elmúlt években életformájává vált a futás, számos nagy országos és nemzetközi versenyeken képviselte a klub és a város színeit. Emellett a Városi Futónapok ötletgazdája és szervezője volt, ugyanez elmondható az iskolásoknak szervezett Mikulás Futásról is. 2023-ban teljesítette a Korinthos 80-at, ahol szintidőn belül célba érve a 14. lett.

„2015-ben a Magyar Sport Napja alkalmából az Ózdi Teknőc Diák és Szabadidősport Egyesülethez lementem a stadionba futni. Kivettem én is a részemet ebből a munkából és egy nagyon kicsi emléklapot kaptam tőlük. Ezt a mai napig is őrzöm. Azt hiszem, az a kis emléklap indított el azon az úton, ahol most vagyok. Rengeteg ajtó kinyílt előttem és igyekeztem minden lehetőséget megfogni. Nyilván a munkám, hogy kommunikációs cégnél dolgozok, az is hozzásegített, hogy tovább népszerűsíthessem a mozgást, főleg a futást és ez így lesz a jövőben is. A saját utam pedig az, hogy minél több kilométert tudjak lefutni minél rövidebb idő alatt. Persze ez így nem igaz, mert még sok-sok száz kilométert szeretnék teljesíteni a jövőben. Nagyon örülök neki, hogy van erre lehetőségem” - így idézte fel Tóth Alexandra hosszútávfutó a kezdetek.

 

Ózd Város Különdíját Tóth Alexandra, az Ózdi Teknőc Diák-és Szabadidősport Egyesület hosszútávfutója kapta.

 

Az ózdi sportélet színes. Ezt bizonyítják a díjazottak is. Janiczak Dávid polgármester is összefoglalta gondolatait az eredményes helyiekről.

„Városunk, mint megannyi más területen, sikeres a sport területén is. A sport azonban egy nagyon összetett dolog. Sokan azt gondolják, hogy egy sportoló elér egy teljesítményt, egy eredményt és éppen azt az aktuális eredményt kell elismerni, díjazni. Emögött sokkal több minden van. A sportoló az egész életét beleteszi abba, hogy ezeket az eredményeket elérje. Évről-évre láthatjuk itt, a díjátadó gálán, hogy mindig más-más sportágban és ágazatban születnek olyan kimagasló eredmények, amik városi szinten, regionális szinten, országos vagy akár nemzetközi szinten is kimagaslóak. Rengeteg ember és intézmény összehangolt munkája szükséges ehhez. Ezért nagyon sokan mindent megtesznek, hiszen hivatásuknak tekintik a sportban való részvételt. Főt hajtok minden olyan sportoló és sportot segítő ember előtt, akiknek az egészséges életmód és a rivalizálás – hogy ő lehessen a legjobb – az életmódjává vált” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

 

Janiczak Dávid polgármester szól a megjelentekhez.

 

Az eredményeket jövőre is díjazni fogják, hiszen mindig voltak és lesznek is olyan kiemelkedő alakok, akik öregbítik a város jó hírét, időt és energiát nem sajnálva tesznek a céljaik eléréséért.

 

Csoportkép a díjazottakról és azokról, akik átadták nekik az elismeréseket.

 

Szöveg: Rejtő Hanna
Fotók: Csipkés Róbert