Ózd 3D-ben – Értékteremtő kezdeményezés városunk épített örökségének és természeti kincseinek megőrzéséhez
Hírek
2024. márc. 19.

Ózd 3D-ben – Értékteremtő kezdeményezés városunk épített örökségének és természeti kincseinek megőrzéséhez

Minden eddiginél interaktívabban örökíti meg Máté István Ózd épített örökségét és természeti kincseit. A kezdeményezéshez várja a lelkes helyiek segítségét is.

Máté István egy modern telefon segítségével örökítette meg az utókor számára a Vasmunkás domborművet. A folyamat következő lépése a digitalizálás volt, melynek segítségével mindenki számára elérhetővé válik a művészeti alkotás 3 dimenziós képe. Ez a projekt egyik alkategóriája, az objektumtárba bekerülő modelleket bárki szabadon felhasználhatja, akár oktatási célokra is.

„Ez egy nonprofit kezdeményezés a részemről. Azért vágtam bele ebbe a projektbe, mert egy eddig soha nem látott, interaktív módon szeretném megörökíteni Ózd város történelmét. Azt gondolom, hogy nagyon kevesen tudnak ezzel úgy foglalkozni, ahogy én foglalkozom, hiszen rendelkezésemre áll a szükséges technológia, a szükséges tudás. Így egy olyan élményt tudok adni az emberek számára, ami különleges” - hangsúlyozta Máté István, díjnyertes digitális tervező, akkreditált szakértő.

A projekt több kategóriát ölel fel. A 3 dimenziós objektumtár mellett időutazó pontok felállítása és a teljes város lemodellezése is a tervek között szerepel. Ez utóbbinál az épületek méretei miatt a szkennelés nem kivitelezhető, így ezek egy 3D-s szoftver segítségével születnek meg. Ózd megörökítésének lehetőségét a város vezetése is nagy örömmel fogadta.

„Nagy meglepődéssel, de hatalmas örömmel fogadtam Máté István, helyi lokálpatrióta kezdeményezését, ugyanis fényképezni elég régóta fényképezünk és dokumentáljuk a várost, de örülök neki, hogy haladunk a modern technológiával és az ő segítségével, az ő eszközeivel most már 3 dimenziós változatban is meg lehet örökíteni az ózdi nevezetességet, talán egész Ózd városát is. Nyilván ehhez még ő is jelentkezőket vár. De mindenképpen üdvözlöm a kezdeményezést, hiszen ez egy jelentős előrelépés az utókor számára is” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A kezdeményezés népszerűsítésére egy weboldalt is létrehozott a projekt megálmodója. Az eddigi modellek, és bővebb információ is elérhető az ozdium.hu internetes címen. A weboldal alján található űrlap kitöltésével bárki csatlakozhat az értékteremtő megmozduláshoz.