Biztonságban az utakon – A passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik a rendőrség munkatársai
Rendőrség
2024. márc. 13.

Biztonságban az utakon – A passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik a rendőrség munkatársai

A passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai, az egész héten tartó Roadpol Seatbelt akció keretében.

Az Ózdi Rendőrkapitányság is csatlakozott a Roadpol Seatbelt akcióhoz, ahol kiemelten a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik. Az elmúlt napokban város több pontján is találkozhattak az autósok a rendőrökkel. Rajhóczki Péter, a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője elmondta, az elmúlt két napban több jogsértővel szemben is intézkedtek. Sokan nem használják a biztonsági övet, gyermekülés esetében azonban jobbak az arányok.

„A gyermekbiztonsági rendszerek használatának a gyakorlata megfelelő, de néhány esetben itt is tapasztalható az, hogy nincs a gyermekbiztonsági rendszerbe rögzítve a gyermek menet közben, illetve nem megfelelő hordozóban utazik a gyermek. Fel szeretném hívni itt a figyelmet, hogy csak kifejezetten jóváhagyási jellel ellátott, a gyermek méreteihez, súlyához illeszkedő gyermekülés a megfelelő” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Az intézkedés során a rendőrök ellenőrizték az okmányokat és az esetleges alkoholfogyasztást. Arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a biztonsági övet mindenki a saját érdekében használja. Mielőtt útnak indulunk legyen ez a mozdulat az elsők között.

„Én fontosnak tartom balesetvédelmi szempontból a biztonsági övet. Ha csak pár százalék esélyt ad arra, hogy szerencsésebb kimenetelű legyen a baleset, akkor már megérte használni. Én abban a pillanatban bekötöm az övet, hogy beülök az autóba. Sajnos nekem még nincs gyermekem, de azt is fontosnak tartom, hogy megfelelően védjük őket” - nyilatkozta Egyed Richárd.

Az akcióban az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén belül számíthatnak ellenőrzésre a közlekedők. A passzív biztonsági eszközök használata jelentősen csökkentheti egy baleset során az elszenvedett sérülések számát. Sok esetben pedig életet is menthet.