Elkezdődött a mezőgazdasági munka – Türelemmel és fokozott figyelemmel közlekedjünk az utakon
Közlekedés
2024. márc. 7.

Elkezdődött a mezőgazdasági munka – Türelemmel és fokozott figyelemmel közlekedjünk az utakon

Egyre több mezőgazdasági jármű jelenik meg az közutakon, ugyanis megkezdődött a szántás és vetés. Az autósoknak érdemes ebben az időszakban is körültekintően közlekedni.

Elkezdődtek a tavaszi munkálatok a térségben, ilyenkor egyre több mezőgazdasági jármű jelenik meg a közutakon. Jelenlétük fokozott figyelmet igényel az autósok részéről, hiszen a munkagépek a megszokottól lassabban közlekednek, igen nagy méretűek és nehézkes őket kikerülni. Lakott területen kívül kicsit gyakrabban találkozhatunk velük. A hozzájuk kapcsolódó közlekedési balesetek nagy részét az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztása, vagy a kivilágítás hiánya okozza.

„Bizonyos időszakokban a behajtási tilalmat is figyelmen kívül hagyhatják akkor, hogyha másképpen a munkaterületet nem tudják megközelíteni csak a behajtási tilalommal érintett útszakaszon, és ha ennek az útszakasznak az elkerülése ötven százalékkal meghaladó távolsági növekménnyel járna, abban az esetben behajthatnak a behajtási tilalommal érintett területre is. Tehát nagyon sok helyen látjuk, hogy főleg főúton mezőgazdasági vontatóval esetleg gépjárművel behajtani tilos. Ezekről az útszakaszokról ezek a járművek ki vannak tiltva, de a mezőgazdasági munkálatok idején számítanunk kell arra, hogy ilyen járművek közlekednek, mert a behajtási tilalmat adott esetben megszeghetik” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

A mezőgazdasági vontatóra, lassú járműre és önjáró munkagépekre speciális szabályok vonatkoznak. Az útrahajtás előtt bizonyos szerelvényeket el kell távolítaniuk a gépkezelőknek, hogy ne akadályozzák a forgalmat. A földművelést követően pedig törekedniük kell arra, hogy a kerekeket megfelelően megtisztítsák. A nagy méretű munkagépeket célszerű lassabban megközelíteni és fontos, hogy csak belátható útszakaszon kezdjük meg az előzést.

„Hála istennek azt tapasztaljuk, hogy itt lakott területen belül elég toleránsak. Tehát látják, hogy lassan mozgunk, nagyon sokszor előfordul, hogy sokkal szélesebb a traktornál a munkaeszköz, amit húzunk. Nem tapasztaltam itt Hangonyon problémát. Külterületen picit már gyorsabban mennek az autósok, ott már jobban feltartjuk őket, de komolyabb probléma még soha nem történt. Használunk megkülönböztető jelzést, illetve lehúzódunk, hogyha látjuk a tükörben, hogy valaki van mögöttünk” - nyilatkozta Kovács Szilárd, Hangony polgármestere.

A melegebb időjárásnak köszönhetően már elkezdték a szántást és vetést is. A kisebb esőzések miatt azonban félbe kellett hagyniuk a feladatokat. A gazdálkodók abban bíznak mihamarabb folytathatják a munkálatokat.