Varrodát adtak át a Kiserdő alja úton
Fejlesztés
2024. márc. 6.

Varrodát adtak át a Kiserdő alja úton

Varrodát adtak át ma délután a Kiserdő alja úton. A termelőműhely értékteremtő foglalkoztatással a térség munkaerő-piaci helyzetét javítja.

Új munkalehetőség elindításának helyszíne volt ma a Kiserdő alja út, hiszen a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság négy sikeresen működő foglalkoztatási helye mellett, ötödik termelőhelyét nyitotta meg Ózdon. Az ünnepi esemény Daróczi János, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatójának köszöntőjével kezdődött.

„Lehetőségem volt visszatekinteni az elmúlt éveket, és megnéztem, hogy Ózdnak milyen a munkaerő ellátottsága az elmúlt 10 évben. És örömmel jelenthetem, hogy főleg a romák között, a leghátrányosabb helyzetű emberek között javult az elmúlt években ez a mutató. Aminek nagyon örülünk. És annak is nagyon örülünk, hogy mi a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egy képzésbe ágyazott foglalkoztatásnak a lehetőségét tudjuk megteremteni” - emelte ki Daróczi János, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója.

Dr. Csuzda Gábor önkormányzati képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a nehezebb sorsú városrészekben a lakosság továbbképzése.

„Ha egy kicsit megízlelgetjük ezt a két szót, hogy munka és tanulás, akkor láthatjuk azt, hogy azoknak az embereknek, akik ilyen hátrányos helyzetű városrészekben élnek, ez egy olyan esély, egy olyan lehetőség lehet, amely azt a célt szolgálja, hogy kapjanak egy esélyt arra az élettől, hogy jobb életet tudjanak maguk számára kialakítani” - hangsúlyozta dr. Csuzda Gábor, önkormányzati képviselő.

Váradi József, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kifejtette, rendkívül örömmel tölti el a fejlesztés.

„A képzéssel és a közfoglakoztatással egybekötött program 12 hölgynek biztosít munkalehetőséget. Én bízom benne, hogy olyan terméket fognak gyártani a hölgyek, amelyeknek piaca lesz, és később közfoglalkoztatásból megvalósulhat a piaci alapú foglalkoztatás is” - mondta Váradi József, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a mostani képzés résztvevői úttörőnek számítanak.

„Önök az első fecskék. És majd jönnek sorban a többiek, akik megtanulják ezt a szakmát, újratanulják ezt a szakmát. Elfoglalnak egy nagyon fontos szegmenst itt Ózd és térsége foglalkoztatáspolitikájában, mert ruhára, a varráshoz értő kézre mindig szükség lesz. Ha mást nem, az új megalkotásához, ha azt sem, akkor a régi karbantartásához, felújításához, megújításához” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos az eseményen arról beszélt, hogy európai szinten Magyarország a második helyen áll a roma származású nők foglalkoztatottságát illetően. Ez a projekt ennek javításában is segítséget nyújt.

„A mai varroda átadás azt a célt szolgálja, hogy az eddig passzív ellátásban, munkanélküliségben sújtotta térségben és adott esetben rétegeket érintő munkanélküliségben esélyt adjunk” - emelte ki Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos.

Az ünnepélyes köszöntőket követően a Tiszaroffon található varrodát mutatták be egy rövid videó keretében. Majd átvágták a szalagot. A résztvevők megtekinthették a varrónők eddigi munkáit és képet kaptak a hölgyek elsajátított szakmai tudásáról is. A projekt munkával és tanulással egybekötött komplex beavatkozási eszközrendszert alkalmaz. Célja, hogy a résztvevők a közfoglalkoztatásból kikerülve megállják helyüket a nyílt munkaerőpiacon is.