Megtisztítják és felújítják a Vasmunkás domborművet
Fejlesztés
2024. márc. 6.

Megtisztítják és felújítják a Vasmunkás domborművet

Felújítják Ózd egyik meghatározó műemlékét a Vasmunkást. A szakemberek megtisztítják, kijavítják és impregnálják a domborművet.

Ózd egyik legikonikusabb domborműve a mindenki által ismert Vasmunkás, városunk kohászati hagyatéka. Az alkotás Nagymengyi András nevéhez kötődik. 1950-ben vállalásokat tettek az ózdi munkások. Az egyik ilyen ígéret volt, hogy Taliga István villanyszerelő és Nagymengyi András kőműves, a képzőművészeti kör tagjai a Békekongresszusra elkészítenek egy négy és fél méter magas domborművet. A műkő alkotás markáns arcéllel ábrázolja a rettenthetetlen munkást, aki legyőz minden akadályt. Bal kezével magához szorít egy nagy fogaskereket, míg jobbjában a vasmunkások jellegzetes szerszámát a hengerészfogót tartja. Az idő vasfoga mára kikezdte a domborművet.

„Amikor a dombormű sérüléséről tudomást szereztünk, azonnal megkerestem a tulajdonost, Stijacic Radovan-t, közismertebb nevén Rásót, és egyeztettem vele a felújítás menetéről. Ő azonnal, ózdi lokálpatriótaként támogatott abban, hogy a domborműnek a felújítását finanszírozni fogja. Kerestünk hozzá megfelelő szakembert, akit Révay László személyében meg is találtunk, és a mai napon el is kezdődtek a munkálatok. Teljesen meg fog újulni a dombormű, és egy olyan impregnált réteget is kapni fog a legutolsó fázisban, ami a jövő számára biztosítja az épségét” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A kivitelezés több fázisban zajlik. Az alkotást először megtisztítják, majd Révay László kőfaragó kijavítja a repedéseket és a törött részeket. A munkálatokhoz az emelő darus járművet az Ózdi Városüzemeltető Intézmény biztosította.

„Nagyon remélem, hogy ez most már hamarosan kész lesz, hogy a város lakossága örömmel fogja fogadni ezt a kezdeményezést, ezt a felújítást és a tényt, hogy ismételten gyönyörködhetünk eredeti állapotában” - nyilatkozta Bokor Sándor, az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének elnöke.

A felújítás egy igazán példaértékű együttműködés eredménye, hiszen az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Köre, városunk önkormányzata és a tulajdonos fogott össze a nemes ügy érdekében.