Több milliós bírság is kiszabható az agancsozásért
Hírek
2024. márc. 1.

Több milliós bírság is kiszabható az agancsozásért

Agancsaikat hullajtják februártól egészen április elejéig a gím- és dámszarvasok. Az állatok fejdíszeinek engedély nélküli gyűjtését a törvény bünteti.

A legtöbben tisztában vannak az agancsgyűjtés szabályaival, ám ennek ellenére egy kirándulás alkalmával mégis csábító lehet egy meglelt darab felszedése. A kirándulók előszeretettel gyűjtik, de nagyobb kárt tesznek az úgynevezett agancsozók, akikre jellemző, hogy csoportosan, akár járművekkel is űzik a szarvasokat, hogy kikényszerítsék az agancshullatást. A „trófeát” pedig szintén illegális módon értékesítik. Nagyon fontos tudnivaló, hogy az illegális, szervezett agancsgyűjtők a hajszolással állatkínzást követnek el, ami szabadságvesztéssel büntethető.

„A gímszarvasok agancshullatásának időszakát éljük. Az agancshullatás február közepétől nagyjából áprilisig terjed. Először az idősebb, öreg bikák, aztán pedig a fiatalabb hullajtják el az agancsukat. Az agancsgyűjtés tevékenysége engedélyhez kötött, és csak az aktuális vadgazdálkodó, illetve erdészeti erdőgazdálkodó adhat ki erre engedélyt. Fokozott óvatossággal járjunk az erdőn, ugyanis a vadat meg is riaszthatjuk ezzel, mert hosszas menekülésre kényszeríthetjük, és ebből számos baleset is adódhat” - hangsúlyozta Tölgyesi Gergő, az Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészetének kerületvezető erdésze, erdei iskola vezetője.

Nagyon fontos, hogy a túrázók ne térjenek le a kijelölt túraútvonalakról az állatvilág nyugalma érdekében. A megriasztott, hajtott állatok kénytelenek elhagyni megszokott pihenő- és táplálkozó helyeiket, ami végzetesen is hathat rájuk és természetesen ránk emberekre is, hiszen a vadak a közutakra is kiugorhatnak.

„Érdemes odafigyelni ezekben az időszakokban főleg sötétedés után, a korlátozott látási viszonyok között a lakott területi útszakaszokon, főleg hogyha ki van téve a vadveszélyt jelző tábla a vadállatokra. Viszonylag nehéz elkerülni ezeket a baleseteket. A kár megtérülése is viszonylag nehézkes a polgári szabályok alapján” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Az agancsot nemcsak a vadászok, hanem minden ember a természet csodájának tart. Most az erdőt, mezőt járva találhatunk az avarban megbújva fejdíszeket, hiszen ebben az időszakban, februártól egészen április elejéig tart a gím- és dámszarvasok agancs hullajtása, melyek nagyon fontos információkat hordoznak a természetközeli erdőgazdálkodás számára.