Látni és látszani
Hírek
2021. okt. 16.

Látni és látszani

Az őszi időszakban is nagy odafigyelést igényelnek a megváltozott körülmények a járművezetőktől.

Beköszöntött az ősz, így a közlekedőknek fel kell készülniük a megváltozott környezeti viszonyokra. A látás és a láthatóság kiemelt fontosságú a közutakon. Az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság és az X-MEDITOR Kft. közös kampánya 2012 óta hívja fel erre a figyelmet minden év októberében.

„Felhívjuk a lakosság figyelmét a megváltozott út és látási viszonyokra. Már hamarabb van sötét és később van világos, valamint nyálkásak, csúszósok lehetnek az utak. Figyeljünk a megfelelő gumiabroncsra és minden alkalommal kapcsoljuk fel a fényszórókat, mert akkor jobban fogunk látni és látszani egyaránt” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Így tehát az autók megfelelő műszaki állapota legalább annyira fontos, mint a helyes magatartás. Az egyik sarkalatos pont gyakran a fényszórók állapota. Napi szinten látni olyan járműveket, amelyeknek csak az egyik világító-berendezése használható. A fiatalabb autóknál ugyanakkor szinte már alapfelszereltség az úgynevezett menetfény funkció, ami azt jelenti, hogy automatikusan felkapcsolódnak, amikor elindítják a járműveket. Amennyiben azt érzékeljük, hogy nem megfelelő hatásfokú a lámpánk, érdemes felkeresni egy szakszervizet.

„Nagyon fontos, hogy a tompított és a reflektorok jól legyenek beállítva, illetve ha valóban köd van és indokolt a használat, a ködfényszórók valóban működjenek is. Ezeket ugye nem szoktuk gyakran ellenőrizni, mert ritkán kell használnunk őket. A kollégáim szakszerűen felmérik ezeknek a fényszóróknak a beállítását, illetve átnézzük az izzókat. Ha az állapotuk azt indokolja, akkor a cserét is elvégezzük” - nyilatkozta Csutor László, a Suzuki Kaiser értékesítője.

A napokban a magasan fekvő hegycsúcsokon már jelentős mennyiségű hó hullott, és mivel főként hajnalban már fagypont alá is süllyedhet a levegő, hamarosan már a téli abroncsoknak kell felkerülnie az autókra.