Előkelő helyezést ért el a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium a vármegyék legjobb technikumainak listáján
Oktatás
2024. febr. 13.

Előkelő helyezést ért el a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium a vármegyék legjobb technikumainak listáján

Második lett a vármegyék legjobb technikumainak listáján a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium. Két másik miskolci intézmény között kaptunk helyet.

A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott vármegyei szinten. 2019-ben megváltozott a szakképzési törvény és egy új szakmai irányító jelent meg, az Innovatív Képzéstámogató Központ, melynek oldalán megjelent a technikumok 2024-es listája. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és az Oktatási Hivatal közhiteles adatai alapján határozták meg az intézmények besorolását. Nézték a tanulók felvételi érdemjegyeit, illetve kompetencia felmérésüket, valamint az érettségi vizsga eredményét. Beleszámított még a tanárok létszáma és az iskola digitális felszereltsége.

„Alapvetően a technikumok nemcsak érettségire, hanem szakmára és munkavállalásra is felkészítenek. Tehát igazából az eddigi mérések kicsit hátrányos helyzetbe hozták ezeket az intézményeket. Hiszen a képzés nem teljesen összehasonlítható mondjuk egy sima gimnáziumnak a képzésével. Ebben az új rendszerben 2023. éveben a SZIKSZI országosan 54. helyezést ért el. Illetve, hogyha a vármegyékre csoportosítjuk, akkor a 2. helyezést sikerült elérni” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

Az diákok elmondása alapján jó a közösségi élet és a környezet. Szeretnek ide járni. Az érettségi mellett lehetőségük van szakmát is szerezni. Több szak közül is választhatnak a tanulók, melyeknek később hasznát vehetik.

„Azért választottam ezt az iskolát, mert nagyon jó híre volt itt a környéken, illetve családias a környezet, a hangulat, modern környezetben tanulunk és csak csupa jót hallottam a nevelőkről, diáktársakról” - emelte ki Zay Dalma, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulója.

Az új rendszerben első helyen a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum végzett, második lett a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium, harmadik helyen pedig a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum zárt.