Hidat képezni
Hírek
2021. okt. 15.

Hidat képezni

Az önkéntes katonai szolgálatot igyekeztek népszerűsíteni azon az eseményen, amelyet a Magyar Tartalékosok Napjának alkalmából szerveztek a Miskolci Egyetemen.

Lőfegyverekkel is megismerkedhettek a résztvevők azon az eseményen, amelyet a Miskolci Egyetemen tartottak hét elején. Hazánkban mintegy tizenegyezer tartalékos állományú katona teljesít szolgálatot. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 16 területvédelmi század működik, háromezer önkéntessel. A régióban nagy számmal jelentkeznek a hadsereghez, akik közt egyre több a fiatal.

„Borsod megyében beszámolhatunk egy nagyon komoly érdeklődésről. Évről-évre 1500-2000 fő az, aki felkeresi a toborzó ügyfélszolgálatunkat. Volt olyan esztendő, hogy meghaladta az érdeklődők száma ezt a létszámot. Azt kell látni, hogy Borsodból mindig is sokan jelentkeztek katonának, de ha csak az utóbbi öt esztendőt vizsgálom, 1100 fő vállalt katonai szolgálatot” - emelte ki Nagy Zoltán, a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka.

Sokan vannak olyanok is, akiknek hosszú távú elképzeléseik vannak ezen a területen. Köztük van Takács Donát is, aki jelenleg kiképzésen van. Tervei közt szerepel, hogy felvételt nyerjen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre.

„Reggelente van katonai testnevelés, utána pedig eddig általában tantermi oktatások voltak különféle témakörökben. A héten pedig lövészetre fogunk majd menni” - mondta Takács Donát.

A Magyar Tartalékosok Szövetségét még 2001-ben hozták létre azzal a céllal, hogy hidat képezzenek a civil társadalom és a Magyar Honvédség között. A tartalékosok katasztrófavédelmi és határvédelmi feladatokban több alkalommal is bizonyították felkészültségüket az elmúlt években. Ezen kívül nemzetközi küldetéseknél is helytálltak.

„A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerében nemcsak az egyetemistákat, hanem minden 18. életévét betöltött magyar állampolgárt nagyon szívesen látunk. Aki úgy gondolja, hogy érdekli a magyar honvédség, szeretné magát kipróbálni, mint katona, de elsősorban természetesen, akik szeretnének az ország biztonságához pluszban hozzátenni” - nyilatkozta Polyák András, a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka.

A Magyar Tartalékosok Napjának alkalmából Kocsis Gábor András tartalékos századosnak, és Bacsinszki Balázs tartalékos zászlósnak munkája elismeréseként egy-egy oklevelet is átadtak.