Összehangolt felderítés
Hírek
2021. okt. 14.

Összehangolt felderítés

Két hét alatt különféle kábítószereket és más illegális tudatmódosító anyagokat foglaltak le, illetve terjesztőket vettek őrizetbe a rendőrök Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Magyarországon különösen dinamikus időszak zajlik: új, egyre veszélyesebb kábítószerek kerülnek illegális forgalomba. A gyorsan változó anyagösszetételeken túl a rendőrséget nehéz feladat elé állítja például az internet alapú forgalmazás, illetve hogy nagyon megnövekedett a hamis, hazánkban nem engedélyezett gyógyszerek és egészségügyi termékek száma. Ezért volt indokolt a kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények felderítése, felszámolása és megelőzése érdekében egy összehangolt országos bűnügyi akciósorozat, amelynek fókuszába a terjesztés visszaszorítása került. Tegnap rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak a témával kapcsolatban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság nagy tanácstermében.

„Az intézkedéseink során tizenkilenc főt hallgattunk ki gyanúsítottként, közülük hat főt vettünk őrizetbe, és mind a hat főt a bíróság azóta már letartóztatásba is helyezte. Kollégáim csaknem egy kilogramm, egészen pontosan nyolcszáztizenkilenc gramm kábítószergyanús anyagot foglaltak le az akciósorozatban. Ezek az anyagok por, kristály, növényi törmelék, illetve teljes növények, vagy növényi darabok voltak. Ezen kívül szilárd, vagy folyékony halmazállapotú gyógyszereket is lefoglaltak” - mondta Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Megyénkben a rendőrök tizenhárom ügyben végeztek lefoglalást, előállítást, vagy hallgattak ki gyanúsítottat két hét alatt. A feladatokban tizenhét gépkocsival, kilencvenhat egyenruhás vett részt. Nyomozók, felderítők, közrendvédelmi területen dolgozók. A programon többek között megjelentek a miskolci, encsi és ózdi kapitányságok képviselői is. Soós Attila az Ózdi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője a városunkban történt legkiemelkedőbb eseteket vázolta fel. Az egyik szeptember 22-én történt.

„Egy négy emeletes lakótömbben, egy korábban már hozzátartozót hasonló bűncselekmény miatt eljárás alá vont személy vonatkozásában történt házkutatás, amikor több mint háromszáz már előre kiporciózott, az előzetes szakvélemény alapján új pszichoaktív anyagnak minősülő szert sikerült feltalálni és lefoglalni. Itt a kereskedést egyértelműen tudtuk bizonyítani, hiszen a fogyasztók oda menetrend szerint jártak. Akinél egyébként három kiskorú gyerek tartózkodott az elfogás során. Ezt követően nyilván a letartóztatása megtörtént” - emelte ki Soós Attila, az Ózdi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

Szó esett még arról az ügyről is, amikor egy helyi szállodánál egy egri pár árusított drogot. A hatóság kiemelt figyelmet fordított a vagyonvisszaszerzésre is, így közel hétszázezer forintot és egyéb tárgyakat foglaltak le a nyomozók. Az eseményen felhívták a figyelmet arra, hogy a kábítószerek mindig kétséges összetételűek és eredetűek, ezért használatuk akár tragikus kimenetelű is lehet. A felderítésekben fontos szerepet töltött be Csúzli, az Encsi Rendőrkapitányság kábítószer-kereső kutyája, aki a tájékoztatón meg is kapta jól megérdemelt jutalmát.

Kép forrása: police.hu