Sokan nem használják a biztonsági övet – pénteken huszonöt jogsértő akadt fent a rendőrség hálóján
Rendőrség
2024. jan. 29.

Sokan nem használják a biztonsági övet – pénteken huszonöt jogsértő akadt fent a rendőrség hálóján

A passzív biztonsági eszközök kerültek a rendőrség fókuszába. A biztonsági öv alkalmazásának elmulasztásáért 25 esetben szabtak ki közigazgatási bírságot a helyi egyenruhások.

Rendőrségi razzia zajlott az utakon pénteken, amely fókuszában a passzív biztonsági eszközök álltak. Az egyenruhásokkal a város több pontján is lehetett találkozni. Elsőként a József Attila úton vizsgálták a közlekedőket. Céljuk a megelőzés, arra próbálják sarkallni a lakosságot, hogy minél komolyabban vegyék a biztonsági öv használatát. Az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője azt mondja, a helyi statisztika adatai nagyjából egyeznek az országos számokkal.

„Azt tapasztaljuk, hogy minden nyolcadik, kilencedik autóban nincs bekötve az első ülésen a biztonsági öv, illetve minden harmadik negyedik autóban a hátsó ülésen utazók nem megfelelőképpen használják a passzív biztonsági eszközt, vagy nem kötik be az övet, vagy a gyermeket nem helyezik el gyermekbiztonsági rendszerben” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

A biztonsági öv használatára nagy hangsúlyt fektetnek az általunk megkérdezett gépjárművezetők, ennek ellenére így is sokan fennakadtak a szűrőn pénteken. Huszonöt esetben felejtették el ezt az apró mozdulatot, amely adott helyzetben akár életeket is menthet.

„Én mindig bekötöm a biztonsági övet, mert hangjelzést ad az autó. Muszáj, hogy bekössük, mert bármikor, bármilyen baleset van, és ha bevágjuk a féket, akkor súlyosabb eset történhet. Beverjük a fejünket a kormányba, megsérülhetünk” - hangsúlyozta Szabó Ágnes.

A szabályszegőkre lakott területen belül tízezer, kívül pedig tizenötezer forintos közigazgatási bírságot szabtak ki, a közlekedési előéleti pontok mellett. A biztonsági övet nem azért kell bekötni, mert a rendőr ellenőrzi.

„Szerintem ez csak szoktatás kérdése. Én alapból úgy tanultam vezetni, hogy az az első, hogy bekötjük magunkat. Volt egy közeli barátom, aki autóbalesetben azért hunyt el, mert nem volt bekötve. Kicsúszott az autóból. Nekem ez azért elég elrettentő példa volt ahhoz, hogy saját magamat és a családtagjaimat is bekössem mielőtt elindulunk” - nyilatkozta Eke Eszter.

Összesen négy helyszínen ellenőrizték az autósokat az adott napon. A József Attila út mellett a Zrínyi Miklós és a Volny József úton, valamint a Piac úton is kinintették a sofőröket. Itt főként az ittasság került célkeresztbe. Finn módszerrel vizsgálták, hogy valaki fogyasztott e alkoholt. Összesen négyszáz gépjárművezetőt állítottak meg egy pillanatra, de ez alkalommal egy esetben sem mutatott pozitív értéket az alkoholmérő készülék.