Elindult a kivitelezés
Város
2021. okt. 13.

Elindult a kivitelezés

Elkezdődött a Munkás úti zebra átalakítása. Májusban városunk elnyert egy a Generali Biztosító által indított szavazást. Ehhez kapcsolódik a rendszer kiépítése.

Ózdi gyalogátkelőhelyre is lehetett szavazni a Generali alapítványának internetes felületén év közepén. A biztosító társaság „Keressük az ország legveszélyesebb zebráját!” címmel tett közzé felhívást, amelyre 137 javaslat érkezett be, 102 darab különböző helyszínt érintve. Köztük az egyik Munkás úti zebra is felkerült a listára. A résztvevő települések között erős verseny alakult ki, azonban pontosan 64.232 szavazattal nyertünk. A pályázatot kiíró szervezet a második helyen végzett Vácnak is biztosította a beruházáshoz szükséges összeget, illetve a rendszer kiépítését. Hétfőn reggel nálunk el is kezdődött a kivitelezés.

„A Generali kezdeményezésének és a rengeteg ózdi szavazatnak köszönhetően megnyertük a legújabb okos zebrát városunkba, amelynek az építése elkezdődött itt a Munkás úton és bízunk benne, hogy nemsokára átadásra is kerül. Különösen abban bízunk, hogy megszűnnek itt a balesetek, hiszen sajnos nagyon sok tragikus kimenetelű baleset is történt ezen a zebrán. Ez az eszköz segíteni fogja a gyalogosokat a biztonságos átkelésben” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

Az elmúlt időszakban már zajlottak előkészítő munkálatok a területen, többek között az áramszolgáltató dolgozói is kialakították a működéshez szükséges hálózatot. A helyszínre egy speciális szekrényt már korábban elhelyeztek. Most az aszfaltba fúrták az úgynevezett aktív LED prizmákat. Ez fényforrásként felel majd a gyalogosok láthatóságáért.

Ennél a Munkás úti zebránál a korábbi években már több tragédia is történt. A kilencvenes években egy borsodnádasdi diáklány vesztette itt életét, tavaly októberben pedig egy gyalogost sodort el egy autó. Novemberben megismétlődött baj, egy kerékpárját toló férfit is elütöttek.

A járó-kelők érzékelését szenzorok végzik majd. A kiépített rendszert a tesztüzemet követően, ünnepélyes keretek között is átadják a forgalom résztvevőinek.