Nincs bérmegállapodás – Ózdon is sztrájkoltak a Volánbusz dolgozói
Hírek
2024. jan. 29.

Nincs bérmegállapodás – Ózdon is sztrájkoltak a Volánbusz dolgozói

Ózdon is csatlakoztak a Volánbusz dolgozói a sztrájkhoz, melyet a SZAKSZ szervezett. Egy korábbi eredménytelen bértárgyalás miatt szüntették be két napra a munkát.

Hiába várták az utasok a buszt a pályaudvaron, számos járat nem közlekedett ma a sztrájk miatt. A MÁV–Volán vállalatcsoportnál tartott bértárgyaláson, Pafféri Zoltán vezérigazgató bérfejlesztési javaslatát a Volánbusz dolgozóinak egy részét képviselő szervezet, a SZAKSZ nem fogadta el. Ezért szüntették be két napra országos szinten a munkát, amely részben városunkat is érintette.

„A Lázár miniszter úr által felajánlott béremeléssel nem vagyunk elégedettek, számunkra ez egyáltalán nem elfogadható. Az elmúlt három évben a KSH adatai szerint nagyjából 40%-os volt az éves infláció. Mi 25%-ot szeretnénk kérni nagyjából, ami a béremelést illeti. Ez a 25% sem fedezi teljes mértékben azt a bért, amire nekünk szükségünk lenne, úgyhogy ez egy első lépés lehet a hosszú távú stratégiában. Ugyanis most ezzel a 25%-kal nagyjából ott tartanánk, hogy a 2021-es fizetésünk vásárlóerejét tudnánk ezzel megtartani” - mondta Csák László, autóbusz-vezető.

A mostani sztrájkkal nemcsak az autóbusz-vezetőkért állnak ki a résztvevők, hanem a háttérmunkásokért, a garázsmesterekért, a műhelyben dolgozókért és mindenkiért, aki a Volánbusz kötelékében dolgozik. Janiczak Dávid is értesült a munkabeszüntetésről, rendkívül fontosnak tartja a közlekedésben dolgozók munkáját.

„Nagyon komolyan kell venni azoknak az ágazatoknak a követelését, akik nap mint nap azért dolgoznak, hogy az ország ne álljon meg. Az autóbusz-vezetők nagyon fontos szerepet játszanak a személyszállításban, nélkülük megállna az élet az egész országban. Úgyhogy azt gondolom, hogy megérdemlik a korrekt bérezést, és az elmúlt években akkora béremelést kaptak, ami az inflációt közel sem követte, tehát évről évre kevesebbet kerestek, ezért jogosnak tartom a követeléseiket, és kiállok mellettük” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Az autóbusszal közlekedőknek sok bosszúságot okoztak a kimaradó járatok, hiszen a megszokott időben induló buszok hiánya miatt nem jutottak haza, vagy éppen munkába, iskolába. Ennek ellenére akadt olyan is, aki jogosnak tartja a mostani sztrájkot.

„Jogos, jogosnak tartom igen. Én általában kocsival közlekedek, de a kórházi járat most kimaradt. Most is gyalog jöttek. Aki fölment, az végig gyalogolt. Ez borzasztó, de jogos” - nyilatkozta Hízó Lajosné.

Az egyeztetések tavaly óta húzódnak, ezért is sztrájkoltak a sofőrök már decemberben is. Információink szerint a SZAKSZ által kért minimum 25 százalékos emelést Lázár János korábban irreálisnak nevezte, a bíróság által jogszerűnek ítélt sztrájk jogszerűségét pedig vitatta.