„Gyöngy-percek” – A méhnyakrák megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet a Civil Házban
Egészség
2024. jan. 26.

„Gyöngy-percek” – A méhnyakrák megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet a Civil Házban

A méhnyakrák megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet a Civil Házban. A témában dr. Nsosso Michel szülész-nőgyógyász szakorvos tartott előadást.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából hívták fel a figyelmet a betegségre és megelőzésre a Civil Házban. Az esemény a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének ózdi irodája, az Ózdi Egészségfejlesztési Iroda, az ÓMÉK, valamint a Védőnők, a Rákbetegek Országos Szervezete, a Napforduló Szolgálat, és a Mályvavirág alapítvány összefogásával jött létre.

Tóthné Kocska Orsolya és Tanítványai nyitották meg énekes produkciójukkal a rendezvényt. Majd a program fővédnökeként Janiczak Dávid hangsúlyozta a rendszeres szűrővizsgálat fontosságát.

„Ok nélkül, ha azt nézzük halnak meg emberek százával évente egy olyan betegségben, amit meglehet előzni. Rendszeres szűrővizsgálattal, odafigyeléssel. Ugyebár azt mindenki tudja, hogy évente el kellene menni méhnyakrákszűrésre, mégis a lakosságnak nagyjából a fele él ezzel a lehetőséggel” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az Ózdi Néptánc Egyesület előadását is megcsodálhatták a vendégek. Egy igen hiteles szakember, vagyis városunk jól ismert, szülész-nőgyógyász szakorvosa dr. Nsosso Michel tartott előadást a témában, aki több kérdést is megválaszolt a betegség kapcsán.

„A HPV-nek, a humán papillomavírus a neve, ez a rövidítése. Több mint 100 típusa van, ismereteink szerint, ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. Tudjuk, hogy a méhnyakrákot esetleg mint 70%-át a humán papillomavírus közül kettőt típus, a 16-os és a 18-as érte a felelős” - emelte ki dr. Nsosso Michel, szülész-nőgyógyász szakorvos.

Mintegy ezerötszáz embert diagnosztizálnak évente a betegséggel országosan, amely elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel. A felső tagozatban kérhető térítésmentes védőoltással, akár 99%-os ellenállás is kialakulhat a fiatal lányoknál, ám a felnőttkorban beadott oltás is életeket menthet. Az Rákbetegek Országos Szervezetének képviselője is ellátogatott az alkalomra.

„Környezetünkben észrevesszük, hogy egyre többen vannak ebben a helyzetben, állapotban és ezért szeretnénk minél szélesebb körben felhívni a figyelmet már egész gyermekkortól, hogy ne legyen ez a boldogtalanság a családokban” - nyilatkozta Reichart Edit, az ózdi és miskolci Napforduló Szolgálat munkatársa.

Nagy érdeklődés övezte a rendezvényt, többen is eljöttek, akik érintettek voltak korábban a témában és ezért fokozottan figyelnek egészségükre.

„Azért tartom fontosnak, ugyan én már nem vagyok érdekelt a dologban, de sajnos nagy műtétem volt ezelőtt 28 évvel. Nagyon fontosnak tartom, hogy igen is minden nő menjen el ezekre a vizsgálatokra. Ennek ellenére azért még én is eljárok, bár most az utóbbi időben, én is elhanyagoltam. De én nagyon nagyon fontosnak tartom, hogy igen is mindenki menjen és csináltassa meg ezeket a vizsgálatokat, addig amíg nincsen nagy baj belőle” - hangsúlyozta Kerkuska Ferencné.

A betegség elleni harcban, a leghatékonyabb fegyver a prevenció, ezért nagyon fontos az évenkénti rendszeres szűrővizsgálat, amely minimális kellemetlenséggel jár ugyan de, elengedhetetlen a megelőzésben. A rendezvény zárásaként a vendégeket közös gyöngyfűzésre, teázásra és kávézásra invitálták. Az elkészült karkötőket, a betegségben szenvedőnek juttatják majd el a térségben.