Nincs járvány, de sok gyermek légúti megbetegedésben szenved
Egészség
2024. jan. 26.

Nincs járvány, de sok gyermek légúti megbetegedésben szenved

Járvány nincs a szakemberek szerint, de a változékony idő eredményeként a gyermekek körében nagyobb számban fordulnak elő a meghűléses és a felső légúti megbetegedések.

Csendesen játszanak az apróságok az Ózdi Városi Óvodák Petőfi Úti Tagóvodájában. Kissé megcsappant az utóbbi napokban a létszám az intézményben, hiszen több kisgyermek felső légúti panaszai miatt családja körében, otthon maradt. A szakember szerint megnövekedett a betegek száma az elmúlt hetekben, de járványról egyelőre nem lehet beszélni.

„A megbetegedések számának növekedése pedig évszak jelenség, lehet mondani. Felső légúti vírusos és bakteriális fertőzések okozzák ezeket a tömegesen előforduló megbetegedéseket. Én még a térségünkben járványról nem beszélhetek. Kétségtelen, hogy megnőtt a megbetegedések gyakorisága, de nem olyan mértékben, hogy az járványos méreteket öltött volna” - mondta dr. Csízi Zoltán, gyermekorvos.

A felső légúti, lázas megbetegedések kilencen százalékát számtalan vírus okozhatja. A szakember elmondta, hogy ilyen eseteket antibiotikummal nem kezelnek, mert az a bakteriális fertőzések meggyógyítására szolgál. Higiénés szabályok betartásával, rendszeres, lehetőség szerint szabadban végzett testmozgással és vitamindús táplálkozással fokozhatjuk a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel szemben. Az Ózdi Városi Óvodák Petőfi Úti Tagóvodájában nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, a tisztaságra.

„Óvodában a beiratkozott gyermeklétszámunk az hetvennyolc fő, de jelenleg elég sok gyermek hiányzik az óvodából, felső légúti betegségek miatt. Nagyon odafigyelünk az óvodában a higiéniára. Rendszeresen fertőtlenítjük a játékeszközöket és fogmosó poharakat és mindent megteszünk azért, hogy a fertőzésveszélyt elkerüljük. Ennek ellenére gyakori a betegség. Itt szeretném felhívni a szülők figyelmét arra, hogy beteg gyermeket ne hozzanak óvodába, mert egy-kettőre elkapja az egyik gyermek a másiktól a betegséget” - nyilatkozta Mocsárkóné Lestál Gabriella, az Ózdi Városi Óvodák Petőfi Úti Tagóvodájának tagóvoda vezetője.

A kórokozók a betegség egy-egy szakaszában, vagy teljes időtartama alatt jelen vannak a légutakban és a légúti váladékban. Beszéd, tüsszentés és köhögés során pedig jelentős mennyiségben ürülnek a szervezetből, akár már a lappangási idő alatt is. Éppen ezért félig gyógyultan, illetve enyhe tüneteket mutató betegként se menjen senki közösségbe.