Magyar nyelvből és matematikából vizsgáztak a tanulók
Oktatás
2024. jan. 22.

Magyar nyelvből és matematikából vizsgáztak a tanulók

Központi írásbeli felvételit írtak a diákok hétvégén országszerte. A SZIKSZI-ben 227 tanuló töltötte ki a magyar nyelv és matematika tantárgyak feladatsorait.

Aggódva várakoztak a szülők a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium épülete előtt. Közel két órán keresztül drukkolhatnak gyermekeiknek, akik már a tantermekben várták a feladatokat. Január 20-án, szombaton írták a központi írásbeli felvételit azok a leendő középiskolások, akik olyan intézményt céloztak meg, ahol kötelező az országosan egységes feladatlapok kitöltése. A SZIKSZI is ezek közé az iskolák közé tartozik, ahol a jelentkezőket az iskola tizenkettedik osztályos tanulói irányították a megfelelő tantermekbe. Pontban tíz órakor záródott az ajtó, elkezdődött az írásbeli vizsga.

„A hagyományoknak és a központi előírásoknak megfelelően magyar nyelvből és matematikából írják a központi felvételit. Ez kétszer negyvenöt percet jelent. Az első vizsgarész a magyar nyelv, ez negyvenöt perces, utána lesz a tizenöt perc szünet és utána a matematika fog következni. Nagyjából adott időintervallumokban kell az értékelést és majd a szóbeli vizsgát is megejteni a felvételit szervező intézményeknek” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

A negyvenöt perc alatt a diákoknak egy tíz feladatból álló feladatsort kellett megoldaniuk, ezzel tárgyanként 50-50 pontot szerezhetnek. Fodor Katalin az iskola aulájában foglalt helyet, aki együtt tanult lányával annak érdekében, hogy eredményes vizsgát tehessen gyermeke.

„A kislányommal érkeztem Borókával, aki nagyon izgult, éjszaka nem aludt. Sokat készültünk, főleg matekból, mert az megy nehezen neki. Édesapám matek tanár volt az egyetemen, ő is segített a felkészülésben skype-on keresztül. Elfáradt a sok feladatban, úgyhogy tegnap már nem is csináltunk semmit. Mondtam neki, hogy már ne ezzel foglalkozzon. Nagyon izgult, stresszesen jöttünk és én is izgulok” - nyilatkozta Fodor Katalin.

Az írásbeli felvételit a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban 227 diák töltötte ki. A kiértékelt feladatlapokat január 25-én fél nyolc és fél négy között megtekintheti a vizsgázó és szülője az iskolában, az intézmény képviselőjének jelenlétében. Minden diák kapott írásos tájékoztatót, mely rövid, de alapos áttekintést ad a vizsgával kapcsolatos tudnivalókról. Nagyon fontos: ha valaki részt vett a felvételin, még nem jelenti automatikusan azt, hogy ezzel középiskolába is jelentkezett.