Festmények, mestercipész által készített lábbelik és ünnepélyes gálaműsor
Kultúra
2024. jan. 19.

Festmények, mestercipész által készített lábbelik és ünnepélyes gálaműsor

Mestercipész munkái, folyosótárlat, gálaműsor és a Magyar Állami Népi Együttes produkciója várja az érdeklődőket az ÓMÉK Magyar Kultúra Napi programsorozatán.

Szorgos munka zajlik az ÓMÉK-Olvasó egyik irodájában. A művelődési szakemberek a magyar kultúra napi programsorozat utolsó simításait végzik, hiszen számos adminisztratív munka van még hátra a hétfői rendezvényig. Ezeken túl persze a különböző helyszínek előkészítését is folyamatosan végzik. Kovács Attila Prima Primissima díjas mestercipész is megérkezett lábbelijeivel. Az egyedi, versenyeken is kiemelkedően szerepelt cipőket saját kézzel készítette, most pedig bemutatja őket az ózdi közönségnek.

„Fontosnak tartom azt, hogy ezek a régi kézműves hagyományok tovább éljenek és továbbadjuk a következő generációknak. Sajnos egyre kevesebb fiatal fordul hagyományos szakmáknak a műveléséhez vagy a megtanulásához, pedig érdemes lenne, hiszen ez is a kultúránknak, a hagyományainknak a része” - mondta Kovács Attila, Prima Primissima díjas mestercipész.

Attila már harmadik generációs cipész. Egzotikus és hagyományos bőröket egyaránt használ és mindig új ötleteken, megoldásokon töri a fejét. A szakma rejtelmeibe hétfőn délután négy órakor az érdeklődőket is bevezeti. Nem ő lesz azonban az egyetlen kiállító. A XII. Folyosótárlat is ezen a napon nyílik meg fél ötkor, amelyen ismét számos alkotó mutatja be munkáját. A megnyitó után a gálaműsor következik.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az idén száz éves Olvasóban a covid járvány és az energiaválság után most meg tudjuk rendezni a magyar kultúra napi programot, amelyen most is, mint minden alkalommal, átadjuk majd „A Művelődésért” kitüntető díjakat, Kulturális Aktivitás és Mecenatúra kategóriában” - nyilatkozta Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője.

A gálaműsort a Színházteremben tartják, amelyen Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Janiczak Dávid polgármester mond ünnepi beszédet. A szakemberek ott is az előkészítő munkálatokat végezték a napokban. A színpad fa padlóját egy vékony gumiszőnyeggel terítik le, ami csúszásgátlóként funkcionál majd.

„A Magyar Kultúra Napjára olyan érdekes és különleges kiállításokat, illetve műsort sikerült összeraknunk, hogy hatalmas érdeklődés övezi. Közel ötszázhatvanan regisztráltak már a Magyar Állami Népi Együttes műsorára, amely huszonkettedikén, öt órai kezdéssel fog a Színházteremben színpadra állni, úgyhogy nagyjából ilyen száz férőhely van még, ahová regisztrációt tudunk felvenni” - emelte ki Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

Az est zárásaként a Magyar Állami Népi Együttes tagjai állnak színpadra. A Nagyvárosi Vándorok című előadásukat hozzák el az ózdiaknak. A darabban olyan zenés, táncos és vizuális elemek lesznek, amelyek összhangja egy utazásra invitálja a közönséget múlt és jelen között. A táncjelenetek kavalkádja a hagyomány és az innováció összefonódását mutatja be. A tánckoncert folyamán a néző a nagyvárosi vándorok útjának részese lesz, melyet humoros és mély érzelmi pillanatok váltakozása szakít meg.