Futás, festés, fenntarthatóság – Újra elindult az „Ön választ, mi segítünk” program
Hírek
2024. jan. 16.

Futás, festés, fenntarthatóság – Újra elindult az „Ön választ, mi segítünk” program

Ismét szavazhatnak az ózdiak az egyik legnagyobb áruházlánc „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű közösségi programjának keretében. Voksolni február 11-ig lehet.

Tizennegyedik alkalommal hirdette meg az egyik legnagyobb áruházlánc „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatát. Az elmúlt 8 év során országosan közel kétezer kezdeményezést támogattak. Most 42 millió forint sorsáról dönthetnek a vásárlók.

„A mostani fordulóban egyébként összesen 395 jelentkezés érkezett. Ez 15 százalékos növekedés az elmúlt fordulóhoz képest, úgyhogy azt látjuk, hogy ismét fellendült a pályázati időszak. Ennek kifejezetten örülünk, és közülük 173 projekt került kiválasztásra országszerte, akire most szavazhatnak vásárlóink” - mondta Nagy-Peidl Adrienn, a Tesco-Global Áruházak Zrt. külső kommunikációs menedzsere.

A kazincbarcikai és ózdi körzetet már régebben összevonták a szervezők, ezért olyan projektekre is voksolhatunk, amelyeket nem konkrétan városunkban, de a közelben szeretnének megvalósítani. Ilyen például a nagybarcai Kecskési Tollas Tibor Emlékére Alapítvány kezdeményezése, akik fontosnak tartják, hogy a községen áthaladók tiszta, rendezett főutcán kapjanak képet a faluról, ezért egy, a főútvonalon található csomópontban elhelyezett falfestés elkészítését tűzték ki célul, amely a falu értékeit, nevezetességeit és természeti látnivalóit mutatja be.

Az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola a tizenegyedik fordulóban pályázott először, azóta folyamatosan keresték a lehetőséget, hogy megmérettessék magukat ilyen formában. Eddig környezetük szépítésére, a közösség erősítésére fektették a hangsúlyt, most egy új témát céloztak meg. Idén a Fenntarthatósági Témahét keretében szervezik meg az intézményben az Apáczai Napok rendezvénysorozatot. Az élővilág megismerése, a hulladékgazdálkodás, a tudatos fogyasztás mind mind fontos eleme lesz a programnak. Ennek színvonalas megvalósításához kérnek támogatást a vásárlóktól.

„Nagyon örül Tábla lakossága is a megvalósult programelemeknek. Sokszor kapunk egyéb dicséreteket is az iskolakert szépítése kapcsán például, tehát ők is aktívan részesei. Sőt, arra is volt már példa, hogy a kiskertünkbe a lakosság is hoz utána újabb növényeket. Vagy ötleteket adnak, hogy mit szeretnének ők is látni, mert ugye az iskola egy kiemelt rész a kulturális élet kapcsán is” - nyilatkozta Pénzesné Barta Krisztina, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola igazgatója.

Az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület sem először indult ezen a pályázaton. A klub idén ünnepli harminc éves fennállását, és természetesen mozgással szeretnék megünnepelni a jeles évfordulót. Harminc alkalommal buzdítják sportra az ózdiakat, amelynek az Ózdi Futónapok ad keretet március 7-én és szeptember 26-án a stadionban. A közte lévő időszakban pedig csütörtökönként is várják az amatőr futókat.

„A körös futásnak nevezett mozgalmat felelevenítjük. A harminc évhez méltóan úgy döntöttünk, hogy harminc alkalom lesz, ahol folyamatosan készülhetnek. Velünk együtt közösen kocoghatnak, futhatnak, vagy éppen az elején még csak gyalogolnak a résztvevők. A lényeg az, hogy rendszeres mozgást biztosítsunk” - hangsúlyozta Vanczák Attila, az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület elnöke.

A voksolási szakaszba jutó kezdeményezések mindegyike nyer. Az első helyezett négyszáz, a második kétszáz, a harmadik pedig százezer forint hozzájárulást kap elképzeléseinek megvalósításához. Idén három különdíjat is átadnak a szervezeteknek háromszázhatvanötezer forint értékben. A szavazatokat február 11-ig várják.