Harc a megfelelő állattartásért
Város
2024. jan. 9.

Harc a megfelelő állattartásért

A rendészet és az ebtelep munkatársai dr. Csuzda Gábor, területi képviselő kérésére tartottak bejárást Kiserdőalján, hogy felhívják a figyelmet a felelős állattartásra.

Egy láncra kötött kutya ugatott a cserepek mögül az egyik udvaron. Ide és a szomszédba is bekiabáltak az Ózd Városi Rendészet munkatársai, hogy beszéljenek a tulajdonosokkal. A felelős állattartásra akarták felhívni a figyelmet. Ennek elmulasztása miatt meg is büntették őket. A terület képviselője, dr. Csuzda Gábor kérte meg a rendészeket és az Ózdi Állategészségügyi Telep szakembereit, hogy tartsanak együtt egy területbejárást.

„Rendkívül sok lakossági panaszt kaptunk innen a Kiserdőalja környékéről a rengeteg kóbor kutya miatt. Éppen ezért szerveztük ezt a mai bejárást, hiszen az állatvédelem kérdésköre szorosan összefügg a kóbor kutyák kérdéskörével. Az önkormányzat kötelező feladata a közterületen található állatok befogása, és éppen ezért a helyi lakosság, a civil állatvédők és az önkormányzat együttműködése szükséges ahhoz, hogy ez a probléma megoldódhasson” - mondta dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

A rendészek később olyan szakembereket is kiküldenek a tulajdonosokhoz, akik elmondják, hogy kell a szabályok szerint, megfelelően tartani egy kutyát. Ujlaki Tamás ebrendész két kölyköt is talált. Egyikük remegett, a füle véres volt. Testvére viszont boldogan csóválta a farkát és osztotta a puszikat. A kicsiket betették az autóba, majd egy barna kóbor kutyához vették az irányt. Ez az állat is barátságosan fogadta őket.

„Két kan és két szuka kutyát fogunk bevinni, ebből három olyan három hónap körüli kutyus és egy idősebb kan kutyát. Mindig örülünk annak, hogy ha valamelyik képviselő megkeres, hogy hasonló akcióval felhívjuk a figyelmet az ebtartásnak a szabályaira” - nyilatkozta Fidrus Péter, az Ózdi Állategészségügyi Telep telepvezetője.

A három kiskutyán bőrbetegség jeleit látták. Egyikük füle vérzett és gennyezett, ezért azonnal állatorvoshoz vitték, majd az ebtelepre szállították őket.