János-napi borszentelés és közös karácsonyi ünnepség az evangélikus gyülekezeti házban
Hírek
2024. jan. 2.

János-napi borszentelés és közös karácsonyi ünnepség az evangélikus gyülekezeti házban

XI. alkalommal tartottak János-napi borszentelést az evangélikus gyülekezeti házban. Az esemény végén az Ózdi Lovagi Szék tagjai adományt adtak át egy családnak.

Orgonaszóra vonultak be az evangélikus gyülekezeti házba a borlovagok. Az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje Felvidéki Régiójának két lovagi széke, az ózdi és a szádalmási közösen ünnepelt karácsonykor. December 27-én immár tizenegyedik alkalommal rendeztek János-napi borszentelést. A szertartást, benne a rend tagjai által kikészített borok megáldását Tóth Melinda, a lovagrend főpásztora végezte.

„Ne féljetek, íme hirdetek nektek nagy örömöt, mely az egész nép öröme lesz. Mi a karácsonyi ünnepünknek a lényeges középpontja Jézus születése után, mint az, hogy örvendünk. Örvendünk annak, hogy együtt lehetünk a szeretteinkkel, együtt lehetünk a borlovag társakkal, együtt lehetünk azokkal a lelkekkel, akik lehet, hogy már egy év óta távol vannak tőlünk. Öröm. Öröm nélkül nincs ünnep” - fogalmazott Tóth Melinda, evangélikus lelkész.

Elmondta, ők mindannyian küldöttek. Küldöttek abban, hogy a bor kultúráját tovább örökítsék. Az igehirdetés és a borok megáldása után közösen imádkoztak. A lovagrend minden évben adományban részesít egy szervezetet, intézményt vagy személyt. Ez így volt idén is.

„Idén egy három gyermekét egyedül nevelő anyukára esett a választás, ami számunkra azért nagyon érdekes, mert az alaphitvallásunk szerint az elesetteket támogatjuk. Az adományunk minden évben pénzadomány, amelyet tagjaink összeadtak” - mondta Fürjes Pál, az Ózdi Lovagi Szék vezetője.

A családnak az ünnepségen adták át az adományt. A lovagrend tagjai úgy vélik, döntésük helyességét az édesanya megilletődöttsége mellett a gyerekek csillogó szemei is igazolták. Az esemény egy közös ebéddel és borkóstolással zárult.