Közmeghallgatás tartott Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
Önkormányzat
2023. dec. 14.

Közmeghallgatás tartott Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Gyuricska István a „Fiatal házasok helyzete a lakhatás és munkahely szempontjából” témában kérdezte a polgármestert.

A csütörtöki közmeghallgatásra szerdán 16 óráig lehetett jelentkezni, természetesen a közérdekű téma előzetes megjelölésével. Egy állampolgár jelentkezett, Gyuricska István ózdi lakos személyében, aki a „Fiatal házasok helyzete a lakhatás és munkahely szempontjából” témában intézett kérdéseket a polgármesterhez. A Szervezeti és Működési Szabályzat szerint 10 perce volt a hozzászólásra.

„Mi a városvezetés koncepciója, a fiatal házasokat illetően, akik ebben a városban szeretnének élni és itt szerepet vállalni majd a város életében. Egy nagy kérdés, hogy a város milyen szerepet vállal, ezeknek a fiataloknak az itt maradásában, hogy megfelelő körülmények között tudjanak ezek a fiatalok itt letelepedni. Mi a városnak a koncepciója, hogy itt tartsa a város, jövő nemzedékét?" - mondta Gyuricska István.

Kérdéseire Janiczak Dávid polgármester válaszolt, többek között elmondta, hogy Ózd Város Önkormányzata a fiatalok helyben maradásának érdekében, leginkább a lakhatásukon tud segítséget biztosítani.

„A 2014 es megválasztásunkat követően, az egyik legfontosabb program elindítása volt az, hogy az ózdi fiatalokat itt tudjuk tartani. Már akkor módosítottuk a lakásrendeletet, amiben lehetőséget biztosítunk arra, hogy a 35 év alatti fiatal házasok lakáshoz jutását elősegítsük. Hogyha bizonyos feltételeknek megfelelnek a házasok, akkor a szerződéskötéstől számított öt évig nem kell lakásbérleti díjat fizetni és nem kell kaució sem. Hogy hol tudunk biztosítani ilyen lakást? Bárhol ahol éppen kiürül. Tehát általánosságban, az önkormányzatnak az összes ingatlanja ki van adva bérbe az Ózd Invest Kft. kezeli az önkormányzat ingatlanállományát” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A polgármester úgy folytatta, a tapasztalatok alapján elmondható, hogy minden hónapban van az ingatlanok között megüresedés, mely lakásokra lehet jelentkezni a fiatal pároknak. Jelenleg a nagy gyárakkal közvetlenül első körben nem az Önkormányzat, hanem a Külügyminisztérium szervezete a HIPA – Nemzeti Befektetési Ügynökség jogosult tárgyalni, akik ország szerte gondoskodnak a befektetők ajánlásáról. Azonban a tavalyi Szijjártó Péter külügyminiszterrel való egyeztetést követően az Ügynökséggel folyamatos a kapcsolattartás, és hetente már több alkalommal is közvetítenek ki Ózdra befektető jelölteket, reményét fejezte ki, hogy szárba szökkenhet a jövőben egy beruházás, amennyiben valamelyik befektető végül Ózdot választja. A munkahelyteremtéshez a város az infrastruktúrát biztosítja, például az ipari park létesítéssel. A feltett, további kérdésekre is reflektált a polgármester. A válaszokat Gyuricska István kielégítőnek ítélte.