Közmeghallgatás után képviselő-testületi ülés – Módosították a temetkezés rendjéről szóló rendeletet
Önkormányzat
2022. dec. 2.

Közmeghallgatás után képviselő-testületi ülés – Módosították a temetkezés rendjéről szóló rendeletet

Módosította ma a képviselő-testület a köztemetők rendjéről szóló rendeletet. Az ülést megelőzően közmeghallgatást is tartottak a Városházán.

A mai közmeghallgatásra csütörtökön 16 óráig lehetett jelentkezni, a közérdekű téma előzetes megjelölésével. Egy állampolgár élt a lehetőséggel, akinek az SZMSZ szerint 10 perce volt a hozzászólásra. A közmeghallgatás 10 órára volt meghirdetve, a bejelentkező több percet késett, a képviselő-testület ettől függetlenül megvárta, amíg megérkezik. Mihály Tibor 3 projektet, a kerékpárút, az ipari park és a piac fejlesztését érintette hozzászólásában. A problémák felvázolásában szót ejtett egyes járdák állapotáról és a fák gallyazásának mikéntjéről is. Janiczak Dávid polgármester azt mondta megfogadják a hozzászóló tanácsait, aki 15 napon belül kap majd választ írásban felvetett kérdéseire.

A közmeghallgatást követően a testületi ülés 11 órakor kezdődött. Az ülésen egy új témát is felvettek a napirendek közé, ami a köztemetők rendjének használatáról szóló rendelet módosítását tartalmazta. Ennek tárgyalása lakossági, képviselői igényre került terítékre.

„A temetőrendelet módosítása arról szól, hogy előre is meg lehessen vásárolni sírhelyeket az önkormányzati köztemetőkben. Ez a jelenleg hatályos temetőrendelet alapján nem megengedett, viszont január 1-jétől, aki elhunyt nélkül szeretne sírhelyet vásárolni, annak számára a lehetőség már adott lesz” - tette hozzá dr. Tóth Andrea, az Ózdinvest Kft. ügyvezetője.

Fontos, hogy január 1-jétől csak olyan sírhelyek rendelkezési jogosultságát lehet megvásárolni, amely már legalább 1 éve lejárt. Decemberben viszont még lesz lehetősége mindenkinek arra, hogy rendelkezési jogosultságát meghosszabbítsa.

Téma volt a képviselő-testületi ülésen a Környezetvédelmi Intézkedési Terv feladatainak ellátásához egy 2 millió forintos keretösszeg felosztása, amelynek a fedezete a talajterhelési díjból és a környezetvédelmi bírságból származik. A terv a növénytelepítés, a tisztaság fenntartása és a tűzkárvédelem mellett a forrásvédelemről is szól. Ez utóbbihoz kapcsolódott Csutor László képviselő javaslata a Gálvölgye út végén található forrás megtisztításáról. Módosító indítványa alapján ehhez is lesz pénzügyi keret a jövőben.
 
Két, már benyújtott pályázathoz kapcsolódó döntést is hozott a testület. Az egyik a Hódoscsépányi Sport Egyesület használatában lévő labdarúgópálya és a labdafogó háló tartószerkezetének felújításáról szól, a másik pedig a Kazincbarcikai Tankerületi Központ pályázatát érinti, ami az Apáczai Csere János -, a Vasvár Úti -, a Csépányi- és a Petőfi Sándor Általános Iskola elektromos hálózatának megújítását célozza. Az említett ingatlanok az önkormányzat tulajdonában vannak, ezért kellett a használóknak az önkormányzat hozzájárulása. Javaslatot tett a testület a helyi közösségi közlekedésre vonatkozó közszolgálati szerződés módosítására is.

„Évek óta úgy dolgozunk, hogy a közösségi közlekedés kapcsán az elfogadott menetrend mellett, amik beérkeznek lakossági észrevételek, azokat igyekszünk a Volánnal közösen kielégíteni. Sajnos új járatot évek óta nem tudunk indítani, hiszen a költségek az önkormányzat számára így is a határokat feszegetik. Közel 200 millió forint az a veszteségtérítés, amit a Volánbusz Zrt.-nek minden esztendőben fizetni kell, a jelenlegi közösségi közlekedés színvonalának fenntartásáért” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az előterjesztés is az említett módosításról szól, december 11-étől. A változás a viteldíjak és bérletek árát nem érinti. A képviselő-testületi ülésen tárgyaltak az idei télre vonatkozó üzemeltetési tervről is. A 24 oldalas dokumentum a közúthálózat előkészítését, a személyi állomány biztosítását, az ügyeleti szolgálat megszervezését, a hóeltakarítás szintjét, a gépjárművek felkészítését is tartalmazza. Ehhez az előterjesztéshez kapcsolódott az idei télre vonatkozó válságterv is, ami rendkívüli hóhelyzetben szabályozza a tennivalókat.