Hull a hó és hózik.
Város
2023. dec. 7.

Hull a hó és hózik.

Újabb nagy mennyiségű hó lepte el a várost. Az ÓVI szakemberei hajnaltól az utakat és a járdákat tisztítják. Négy gép és nagyjából háromszáz ember dolgozik a város járhatóságáért.

Árokba csúszott egy autó a Petőfi út mentén. Hátsó kerekei a vízelvezetőbe lógnak. Az elsőbe fűkupac ragadt a kaparástól. Feltehetőleg az újabb hóesés okozhatta a balesetet. Az autót itt hagyta a tulajdonosa, már a hó is belepte az ablakait. Mellette haladt el a hókotró.

Ez az út már járható, de a belefutó Vár utcát még hó borítja. A felvételek délelőtt készültek. Városszerte havat lapátoltak az emberek. A közterületeken az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai, a családi házak előtt pedig a tulajdonosok takarították el. Az önkormányzati rendelet szerint ezt minden tulajdonosnak meg kell csinálni a saját portája előtt.

„Nem bírunk kijönni az udvarról. Csak egy a probléma, hogy jön a hótúró, aztán visszatúrja a járdára.” - mondta Ivacs Imre

Több autó is megcsúszott, a rendőrség tájékoztatása szerint azonban olyan baleset nem történt, ami miatt riasztották volna őket. Az ÓVI szakemberei a járdákat és az utakat is folyamatosan sózzák.

A hó- és csúszásmentesítést meghatározott ütemterv szerint végzik. A legfontosabb a kórház, az oktatási intézmények és a cégek megközelíthetősége, valamint az autóbuszok által használt útvonalak, csak ezt követően haladnak tovább a kisebb forgalmú részekre.

„Éjfélkor kezdett el havazni. Fél egykor az embereink bejöttek, legalábbis a gépesek. Két kisgéppel, két nagy géppel és egy traktorral folyamatosan tisztítják, illetve sózzák azóta az utakat. Most is ugyan ezek a gépek vannak kint. A kézi tisztítást pedig reggel hatkor kezdték. Körülbelül háromszáz ember tisztítja egyfolytában a járdákat, parkolókat.” - nyilatkozott Dubovinszky László, az ÓVI műszaki tanácsadója

Az időjárás előrejelzés szerint még holnap és vasárnap várható havazás, jövő hét elején azonban egy melegfront érkezik a térségünkbe. Utána eső, ónos eső hullik majd az égből. A következő napokban azonban a fagy is beköszönt, így érdemes nagyobb odafigyeléssel közlekedni az utakon.