Megküzdöttek a hóval – Az ÓVI mintegy háromszáz munkatársa dolgozik azon, hogy városunk útjai minél járhatóbbak legyenek
Város
2023. dec. 1.

Megküzdöttek a hóval – Az ÓVI mintegy háromszáz munkatársa dolgozik azon, hogy városunk útjai minél járhatóbbak legyenek

Ütemezetten és összehangoltan végzik a hóeltakarítást az ÓVI munkatársai. A téli időszakban mintegy háromszáz fő tesz azért, hogy városunk útjai minél járhatóbbak legyenek.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai a hó- és csúszásmentesítést meghatározott ütemterv szerint végzik. A legfontosabb a kórház, az oktatási intézmények és a cégek megközelíthetősége, valamint az autóbuszok által használt útvonalak, csak ezt követően haladnak tovább a kisebb forgalmú részekre.

Dubovinszky László az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki tanácsadója mutatta meg annak a GPS alapú rendszernek a működését, amelyen folyamatosan figyelik a téli akadálymentesítésben résztvevő gépek útját. Jelenleg négy gép teljesít szolgálatot Ózd területén. Ezek sóznak, vagy éppen havat túrnak az időjárási körülményektől függően. Vannak szakaszok, ahol a Magyar Közútnak kell a helyzetet kezelni, az ÓVI-hoz mintegy kétszázötven út tartozik.

„Gyakorlatilag tegnap 11 órától, tehát délelőtt 11 órától, mostanáig, még most is járnak az autóink, tehát egyfolytában ment a négy kocsink, plusz még egy traktort is bevetettünk, amelyik egy ilyen kisebb szóróberendezéssel rendelkezik, tehát ez ennek az eredménye. Még most is a kisebb, magasabban lévő utakat továbbra is sózzuk. Illetve inkább most már ez a latyakolás folyik, tehát a felolvadt havat túrjuk le az utakról” - mondta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki tanácsadója.

A raktárak fel vannak töltve. Az eddigi tapasztalatok szerint napi szinten 100 tonna sót kell szétszórni a városban. Meg is érkezett egy kisebb teherautó, hogy kiszállítsa az anyagot a Bolyki főútra, persze nemcsak itt tevékenykednek a szorgos kezek, hanem még számos területen. Közel háromszáz közfoglalkoztatott munkálkodik reggel hat órától azon, hogy járhatóbbak legyenek a járdák. A Béke-telep, Újváros tér, Szentsimon térségért például hatvan ember felel.

„Ilyenkor általában prioritási sorrendet kell felállítanunk a kézi úttisztítás során, melynek lényege az, hogy elsődlegesen a gyalogátkelőhelyeket és buszmegállókat tisztítjuk meg. Ezt követően természetesen az összes bekötőutat is megtisztítjuk, illetve akadálymentesítjük, szórjuk. Én azt szoktam mondani, hogy kérném a lakosságnak a türelmét, mindenhova el fogunk jutni, minden bejelentésre fogunk reagálni. De sajnos mindenhol egyszerűen nem tudunk ott lenni” - nyilatkozta Szlabik Erik, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszakvezetője.

A narancs színű műanyag edényekből, úgynevezett badellákból mintegy hatvan darab található a város különböző pontjain. Egy-egy ilyen tárolóba nagyjából fél köbméter só és sóderkeveréket tudnak elhelyezni, amely arra szolgál, hogy a kézi úttisztításban résztvevőknek könnyebb legyen a dolga. A lakosság a 06-30/689-6405-ös telefonszámon jelezheti az ÓVI diszpécserszolgálatánál észrevételeit.