Felkészülnek a 24 órás szolgálatra – Hat ózdi fiatal kezdhette meg a munkát a városért
Város
2023. dec. 5.

Felkészülnek a 24 órás szolgálatra – Hat ózdi fiatal kezdhette meg a munkát a városért

Sikeres volt az Ózd Városi Rendészet szeptemberben kiírt álláspályázata. Az új segédfelügyelők az elméleti oktatáson túl vannak, képzésük már a gyakorlati fázisnál tart.

Az Ózd Városi Rendészet szeptemberben kiírt álláspályázata eredményesen zárult, hiszen több fiatalember kezdte meg a szolgálatot a szervezet kötelékében segédfelügyelőként.

„Nyár végén döntöttünk úgy, hogy a városi rendészetnek újra 24 órás szolgálatot kell ellátnia, ezért többlettámogatást biztosítottunk számukra, amit a következő évi költségvetésben is biztosítanunk kell. A városi rendészet vezetője meg is hirdette az álláshelyeket, hat új kollégával bővült a rendészeti állomány. Ők jelenleg a tanfolyamot végzik, ami szükséges ahhoz, hogy ezt a feladatot ellássák, és a tanfolyam elvégzéséig pedig segédfelügyelőként már a közterületeken dolgoznak” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Talján Róbert rendészetvezető tartott elméleti oktatást az új segédfelügyelőknek. Elsősorban olyanok érdeklődését várták, akik jó kommunikációs és konfliktuskezelő képességekkel rendelkeznek, van érettségijük és B kategóriás vezetői engedélyük. Feladatkörüket a közterület felügyeletről szóló törvény határozza meg, amely rendkívül szerteágazó, hiszen a mindennapokban eljárásokat kezdeményeznek közigazgatási, szabálysértési és bűnügyi területeken is. Ezért elengedhetetlen a megfelelő felkészítés.

„Október másodika óta vagyunk szerződésben. Azelőtt volt egy itteni felkészülésünk a tanfolyam előtt, 3-4 hét volt, itt bent tanultunk, utána Miskolcra kellett feljárnunk a tanfolyamra és januárban fogunk vizsgázni majd” - nyilatkozta Popovics Gábor, az Ózd Városi Rendészet segédfelügyelője.

Az utóbbi időszakban folyamatosan bővül a térfigyelő kamerarendszer a városban, amire nagy igény mutatkozik a lakosság és a rendőrség részéről, főként a forgalmas helyeken. A rendészet központjában mára megújult a kameraszoba. Lefóliázták az ablakokat, több monitort is felhelyeztek és az internetsebességet is optimalizálták. Novemberben a Gyújtón, illetve a Nagyparkolóban szereltek fel térfigyelő kamerákat.

„Elsősorban a gyerekeim miatt, amióta megvannak, sokat tapasztaltam, hogy a játszótéren rengeteg az eldobott sörös doboz, feles üveg, kutyák vannak bent, ez egy kicsit dühítő, parkolás miatt is. Most már tudom, hogy ezek jogsértések, eddig nem tudtam, csak szemet szúrtak, és úgy gondolom, hogy ebben a szakmában tudok ez ellen tenni” - emelte ki Bujdosó Roland, az Ózd Városi Rendészet segédfelügyelője.

A közterület-felügyelői tanfolyam elméleti részén túl vannak az új kollégák, képzésük a gyakorlati fázisba lépett. Sikeres vizsgát követően, várhatóan 2024. február 1-től újra 24 órás lesz a szolgálat, melyre az elmúlt időszak tapasztalatai alapján nagy szükség van.