Közeleg az adventi időszak
Város
2023. nov. 29.

Közeleg az adventi időszak

Hétvégén lesz advent első vasárnapja. A szakemberek új díszekkel, ünnepi műsorral és rekordszámú árussal várják az ünnepre hangolódókat.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai tegnap a leesett hó miatt nem tudtak díszíteni, ugyanis az utakat takarították. Ma folytatták a feladatokat, hogy vasárnapra minden kellék és díszítő elem a helyére kerüljön.

„Jelenleg folyik itt a Városház téren a karácsonyi díszek kihelyezése. Van néhány új elem. Van ilyen fenyőfa, egy új fénytorony, valamint még csináljuk az órás körforgalmat, illetve a nagy körforgalomban a díszek kihelyezését” - mondta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki tanácsadója.

Az adventi koszorú alapjára is felkerült a fenyőborítás. A szakemberek egész délelőtt készítették, hogy elnyerje végső formáját. Idén is kint lesz a sokak által kedvelt Mikulás szán és a rénszarvasok, de a dekoráció egy új fénytoronnyal is bővült, amit a Glansya Kft. biztosított.

„Pályázati kiíráson indultunk, ami lehetővé tette azt, hogy a karácsonyi időszakban három magyarországi város valamilyen karácsonyi elemet nyerhet meg. A legnagyobbat és talán a legszebbet mi nyertük el Ózdon. Ez egy nyolc méter magas fénytorony, mely itt a Városház téren kerül felállításra, és ez lesz az ünnep egyik különlegessége a mostani adventi forgatagban” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

A központban lévő körforgalmak sem maradnak dísz nélkül, ahogy az előző években sem. Az alkotók minden évben igyekeznek változtatásokkal frissíteni az összképet. Nemcsak a dekorációban lesznek újdonságok, hanem a programban is. A forgatagra most több mint harminc árus érkezik. Az ÓMÉK Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. szakemberei már hónapok óta dolgoznak, hogy ünnepi hangulattal töltsék meg a teret.

„Idén rekord létszámú árus lesz kint mind a három hétvégén, nagyon sokféle választékkal és nagyon lelkesen készülnek ők is arra, hogy bemutatkozhassanak. A színpadi produkciók sem maradnak el ettől a létszámtól, hiszen nagyon sokan jelentkeztek és vállalták azt, hogy bemutatják különböző hosszúságban a programjukat” - nyilatkozta Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

A vásári forgatag vasárnap délután két órakor nyitja meg kapuit. Elsőként az Ózdi Városi Óvodák Petőfi Úti Tagóvodájának apróságai lépnek színpadra. Utánuk a Bolyky Tamás Általános Iskola diákjai, a Szarkaláb Néptánccsoport, a Gyöngyvirág Néptánc Egyesület és az Ózdi Városi Vegyeskar is bemutatkozik. Négy órakor a Mikulás is megjelenik, hogy találkozzon a gyerekekkel. Fél ötkor az ÓMI Zenés Színház ünnepi műsorát láthatja a közönség. Az első adventi gyertyát Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke gyújtja meg Csikainé Mihalik Éva református lelkipásztor és Tóth Melinda evangélikus lelkésszel. Természetesen idén is lesz élő Betlehem, valamint most lehet majd leadni a cipősdoboz akcióra szánt adományokat is.