Fehérbe borult a táj, megérkezett az idei első hó
Hírek
2023. nov. 28.

Fehérbe borult a táj, megérkezett az idei első hó

Az éjszakai havazásnak köszönhetően hótakaró borította be a várost ma reggelre. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai folyamatosan dolgoznak az utak tisztán tartásán.

Hókotró gépjármű kanyarodik ki az Ózdi Városüzemeltető Intézmény udvaráról, hogy a közutakon letakarítsa a havat. Az éjszaka kezdődő havazás sok munkát ad az ÓVI munkatársainak. Reggel óta 4 hókotró járművel és egy rakodógéppel folyamatosan tisztítják az utakat. A járdákat, parkolókat pedig kézi erővel igyekeznek megszabadítani a fehér hótakarótól, melyeket sóval is szórnak. Az intézmény dolgozóinak azonban véges a kapacitása, így szeretnék felhívni a lakosság figyelmét néhány fontos információra.

„Az önkormányzati rendelet szerint minden tulajdonosnak, a telke előtt lévő járdát tisztítania kell. Tehát szeretnénk megkérni mindenkit, hogy azt tartsa tisztán, mert erre nekünk nincs kapacitásunk. Ugyanakkor szintén megkérnénk mindenkit, hogy a kis utcákban lehetőleg álljanak be a telkükre az autókkal, mert minket ez nagyon akadályoz, nem férnek el az autóink.” - mondta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény tanácsadója.

A hó- és csúszásmentesítést meghatározott ütemterv szerint végzik. A legfontosabb a kórház, az oktatási intézmények és a cégek megközelíthetősége, valamint az autóbuszok által használt útvonalak, csak ezt követően haladnak tovább a kisebb forgalmú részekre. A megváltozott körülmények a közlekedőktől is több figyelmet és türelmet igényelnek, akár gyalog, akár autóval indul útnak. A csúszós úttesten könnyen megtörténhet a baj, amit az éjszakai fagyok még inkább fokozni fognak. A legtöbben azonban örülnek a rég nem látott fehér csapadéknak.

„Hát én nagyon örülök a hónak, mert a tél így szép, hogy ha fehér. Reméljük a karácsonyunk is ilyen lesz, meg az lenne a legjobb, ha megmaradna, mert a gyerekek örülni fognak, hogy ha tudnak szánkózni.” - nyilatkozott Koszorú Józsefné.

„Én nagyon örülök, de csak azért, hogy gyönyörködjek benne, mert már nagyon régen esett.” - mondta Szíjjártó Istvánné.

„Hát örülök, mert szebb a mikulás, vagy karácsony esetleg. Amúgy meg latyak van belőle meg sár, locs-pocs. Annyi hátránya van.” - nyilatkozott Gáspár Rudolf.

Az időjárás előrejelzés szerint a napokban még várható havazás térségünkben, ezért körültekintően keljünk útra, ha dolgunk akad. Az előző években nem volt fehér karácsonyunk, de a város lakói bizakodnak, hogy idén talán majd máshogy alakul.