Tervezd a jövőd! Válaszd a szakképzést! – Pályaválasztási kiállítást rendezett az Ózdi Szakképzési Centrum
Oktatás
2023. nov. 28.

Tervezd a jövőd! Válaszd a szakképzést! – Pályaválasztási kiállítást rendezett az Ózdi Szakképzési Centrum

Tervezd a jövőd! Válaszd a szakképzést! - címmel rendezett pályaválasztási kiállítást az Ózdi Szakképzési Centrum idén már második alkalommal.

Mi leszel, ha nagy leszel? Tesszük fel ezt a kérdést pályaválasztás előtt álló gyermekeinknek. Sokszor a válasz kapásból jön, ám a többségnek nincs még elképelése arról, hogy a jövőben az élet milyen területén szeretne helyt állni. A szülők többsége sem tud ebben a kardinális kérdésben segíteni, hiszen elsősorban a gyereknek ajánlatos a fontos döntést meghozni. Ebben szeretne segíteni már második alkalommal az Ózdi Szakképzési Centrum azzal a pályaválasztási kiállítással, ahol a gyerekek különböző szakmákkal ismerkedhetnek. Minden diák egy kiadványt kapott, amelyből tájékozódhattak a szakképzésről. A lehetőség iránt évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés.

„Azt lehet látni, hogy a szakképzésben bevezetett változások, az ösztönző rendszerek tehát az ösztöndíj, a szakképzési munkabér, az egyszeri pályakezdési juttatás, ez mind elősegíti azt, hogy egyrészt a fiatalok érdeklődjenek iránta, másrészt ezt a tanévet úgy tudjuk elkezdeni, hogy minden intézményünknél sikerült jókora fejlesztéseket megvalósítani. Hogyha csak itt maradunk Ózdon, akkor látjuk, hogy a Gábor Áron épülete hosszú idő után megújult kívül, belül. Nyilván van még tennivaló, de nagyon látványos a változás.” - mondta Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Nem mindegy az, hogy a tanuló milyen iskolába lép be szeptembertől – folytatta a főigazgató. A fiatalok kipróbálhatták magukat a tanműhelyekben. A CNC gépteremben különböző munkadarabokat készíthettek, a kőműves tanműhelyt is megnézhették, de nyitva volt a konyha, így betekintést nyerhettek többek között a cukrászok munkájába is. A bemutatkozó iskolák jó lehetőséget biztosítottak a diákok számára, hogy megismerjék a különböző szakmákat a valóságban és a gyakorlatban.

„Pályaválasztás előtt vagyunk, engem érdekel a villanyszerelő szakma és a gépész” - nyilatkozott Tóth Adorján.

Szakemberek szerint a legnehezebb dolguk a szakképzésbe jelentkezőknek van, ugyanis az általános iskola utolsó évében kell határozniuk arról, milyen szakmában szeretnének dolgozni, ezért érdemes őket minél több információval ellátni a különböző foglalkozásokról.

„Én nem tudom, hogy mi szeretnék lenni, de itt sok a választási lehetőség és sok mindent lehet látni és sok mindenből lehet tanulni. Jók a tanulók és a tanárok is kedvesek.” - mondta Jaczkim Kiara.

„Fodrász szeretnék lenni és amikor beültem a székbe, akkor érdeklődtem, hogy mit csinálnak a fodrásztanulók. Eldöntöttem, hogy igen én fodrász szeretnék lenni.” - nyilatkozott Jónás Klaudia.

A pályaválasztási kiállítás elsődleges célja az volt, hogy minél szélesebb tömeget tudjanak felvilágosítani a szakképzés kínálta lehetőségekről. Elsősorban az általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályos tanulóit várták a rendezvényre, mely az elmúlt évhez képest azzal bővült, hogy Kazincbarcikán is szerveztek „Tervezd a jövőd!” napot.